söndag 9 mars 2008

Sex hör endast hemma i äktenskapet

Äktenskapet må hållas i ära bland alla, och äkta säng bevaras obesmittad; ty otuktiga människor och äktenskapsbrytare skall Gud döma.(Heb 13:4)


Varför är vår Fader så angelägen om att vi inte ska begå äktenskapsbrott? Varför ska sex bara vara inom äktenskapet?

Guds bud är till för att skydda oss. Gud älskar oss och vill inget hellre än att det ska

---------------
Spara till
dina barn.

---------------
gå bra för oss. Sex utanför äktenskapet leder nämligen till krossade hjärtan, svåra till och med dödliga sjukdomar och möjligheten att få barn. Barnen är viktiga för Gud. Tanken är att det ska finnas två föräldrar en man och en kvinna det vill säga en mamma och en pappa som tar hand och och beskyddar barnen så att de får en optimal uppväxt.

Gud vill oss väl och därför visar han oss den väg som ger bra och nyttigt sex att njuta av men bara genom äktenskapet.

Relaterat:
Moralpanik

65 kommentarer:

Anonym sa...

Du är då verkligen ingen koll på dagens undgodmar va? Jag har sex med min pojkvän och mår bra av det, jag har ingen intention på att någonsin gifta mig. Krossade hjärtan? Äktenskapet är ett stycke papper, inget defenetivt. Mannen du älskar kan lika gärna bedra dig och du kan ändå få ett krossat hjärta oavsett om ni är gifta eller inte. Möjiighet att få barn? Ja? Därfär ser man till att som tjej ta p-piller eller som kille att använda kondom, eller helst både och.

Winther sa...

Du har din fria vilja. Gör som du vill, jag tvingar dig inte till något. Men det är bra för mitt samvete att du läst vad jag skrivit.

Då kan du inte komma i efterhand och säga; Varför sa du inget?

Gud välsigne dig.

Anonym sa...

Äktenskapet kan också leda till krossade hjärtan.

Verkar som att du inte tänkt igenom det hela riktigt.

Winther sa...

Varför skyller du på mig? Jag har inte skrivit Bibeln.

Äktenskapet minskar i alla fall risken för att få sitt hjärta krossat. Man lovar varandra livslång trohet i nöd och i lust. Ett löfte är ett löfte och utan det är risken i alla fall större.

Anonym sa...

Håller med. Om människorna följt Guds ord hade inte AIDS spridits.

Anonym sa...

Jag respekterar din tro, men fasar lite över att du ska lära dina barn att sex före äktenkapet leder till krossade hjärtan eller att utomäktenskapliga barn/barn till homosexuella inte skulle få en lika bra uppväxt som barn med gifta föräldrar. Jag har haft sex sen jag 14 år gammal, med andra ord sedan jag skaffade min första pojkvän. Vi är inte tillsammans idag, men jag är så glad att vi delade sexet ihop under de tre år vi var tillsammans. Det utvecklade mig som människa på ett plan som inte hade skett annars. Inte bara det att jag lärde mig att ta för mig och vad jag gillar, både i sängen och i livet, utan jag och min dåvarande pojkvän kom nämre varandra och skapade ett ovanligt vänskapsband som aldrig kommer att kapas oavsett vad som händer. (Och det var nästan 5 år sen vi gjorde slut, så det är inte bara vad jag tror.) Verkligen motsatsen till krossat hjärta. Och vad gäller äktenskapliga förhållanden och barn så betyder det inte ett dugg. Mina föräldrar har varit gifta i över 30 år, de har fyra barn och jag lovar dig att de hade varit mycket bättre föräldrar var och en på sitt håll än tillsammans. (Lite spännande att jag förbjuds att förfölja homosexuella i kommentaren, när du själv verkar tycka att homosexuella skulle vara sämre föräldrar och inte ge barn "en optimal uppväxt".)

Winther sa...

Väckelse är vad människor behöver. Jesus visade oss vilken väg vi skulle gå för att må bra och inte hamna fel.

Sex kan vara mycket farligt för ungdomar med dåligt omdöme. Man kan till och med dö av sjukdomar. Det borde inte uppmuntras.

Homosexuella föräldrar har jag debatterat tidigare.
Homosexuell livsstil skadar barn

Niklas sa...

Det här gillar jag! =) Ett gott skratt förlänger ju livet.

Anonym sa...

Alltså herrejävlagud, du är verkligen riktigt ordentligt konservativ...

1, sex kan ha med känslor att göra och då är det 100% ok, om man då inte är gifta så spelar det ingen roll. Kärlek --> sex (oftast) oavsett om man är gifa eller ej.

2, det kan också vara orelaterat till känslor. Och människor idag är inte så dumma som du säger, det finns kondomer och andra skydd som används för oönskade barn/sjukdomar.


Alltså jag orkar inte skriva, jag har så mycket jag vill säga åt dig, mest om hur korkade jag anser dina argument vara.

men inse att 2000talet har en annan syn på sex än bibeln, du får helt enkelt anpassa dig.

(Onan från gammla testamentet hade sex utanför äktenskapet, han ville inte, så gud dödade honom. Fan vilken bra religion du har valt...)

Anonym sa...

Bibeln kan uppenbarligen vara mycket farlig för vuxna med dåligt omdöme. Jag hoppas verkligen att dina barn anammar den framåtanda, den respekt, den självständighet och den öppenhet som min generation står för istället för din föråldrande, diskriminerande, och trångsynta tolkning av bibeln.

Winther sa...

Onan vägrade ge sin hustru barn och därför dog han. Det han ägnade sig åt (avbrutet samlag) var inte det som gjorde att han dog utan vägran att ge sin hustru det hon mest längtade efter.

Anonym sa...

Jag tycket synd om er svenskar som lever i ett land dar Gud ses som en sago figur. Bibeln ar guds ord och sanning ar sanning. Om ni valjer att folja eller inte ar upp till er, men i slutet sa ar det samma for alla.

Lycka till i ert omoraliska land.

Anonym sa...

Du tycker inte det är dags att modifiera en 2000 år gammal "levnadsmanual" till dagens morderna samhälle?

Din blogg om homosexuellaföräldrar är skrämmande. Jag skulle hellre växa upp med två pappor alt. två mammor med en sund inställning till livet, än med ett hetrosexuellt par som går i pingskyrkan och delar dina åsikter. Sådant är inte bra för barn.

Någonting jag inte tål är människor som bokstavstolkar bilbeln, någonting jag tål ännu mindre är de som väljer ut delar som passar dom att bokstavstolka. Hyckleri på högnivå och mycket skrämmande.

Sedan finns ju den gamla klassikern med ondska i världen. (Jag försöker bortse ifrån att religion faktiskt är roten till en stor % av de krig, svält och andra bedrövelser som drabbat vår planet)

"Antingen så kan Gud utplåna ondska, men kan inte; eller så kan han, men vill inte. ... Om han vill, men inte kan, är han maktlös. Om han kan, men inte vill, är han ondskefull. ... Om, som de säger, Gud kan utplåna ondska, och Gud verkligen vill det, varför finns det ondska i världen?" -Epicurus

Ond, eller bara maktlös? Men det finns säkert en bra kyrklig förklaring till varför det är som det är på vår planet. Precis som varför intelligent design inte är en pseudovetenskap. Men, att människan desperat behöver någonting att tro på är ju sedan längre etablerat? Och bibeln, mormoner eller scientologin är ett bra bevis på detta.

Vi ses i himlen sulan! "I'll bring the beer and you bring the burgers!"

Winther sa...

Levnadsmanualen lever och heter Jesus. Den är till för att skydda oss och är lika aktuell idag som för 5000 år sedan.

När det gäller den förvirrade Epicuros kan du läsa mer här:
Teodicéproblemet

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Jag är glad att sverige är ett så "omoraliskt land" som nämndes tidigare. De flesta får växa upp fritt och välja själv vad de ska tro på och det är ett faktum att världen inte är densamma som den du pratar om. Jag "känner" 8 kristna varav inte en enda är mot homosexuella, sex före äktenskap eller liknande. Det glädjer mig verkligen eftersom att det känns som de tar del av det som är viktigt och bra från bibeln men klipper bort de här hemskt konservativa och självförstörande tankarna mot homosexualitet mm.

Jag hoppas du själv kan tänka igenom vart du igentligen står. Jag såg bland annat ett svar du gav "Varför skyller du på mig? Jag har inte skrivit Bibeln." vilket är patetiskt, visst du har inte skrivit den men det är ju du som har yttrat dig baserat på det som står i bibeln. självklart är det du som ska skyllas.

Vill du verkligen beröva barn uppväxten med kanske 2 helt underbara mammor/pappor som kan ge barnen all lycka de kan tänka sig, bara för att din bibel säger det och att de istället kanske ska hamna i ett kärlekslöst förhållande mellan en mamma och pappa? Vilken rätt har du att döma ens sexuella läggning och vad styrker dina ord där du säger att barnen skulle få en "optimal uppväxt" med heterosexuella föräldrar.

Som en sidnot vill jag bara säga att jag varken är troende eller homosexuell men jag respekterar och ser inget fel med något av det. Det som stör mig mest i världen är personer som yrkar frihetsberövande på den nivå som du gör.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Winther sa...

Ett vanligt heterosexuellt äktenskap är bra för barnen det vet vi empiriskt. Vad det gäller ett homoxeuellt sådant så strider de lärde fortfarande.

De kristna som inte har Bibeln som grund är inte kristna helt enkelt. De kallas namnkristna. Dvs bara till namnet men de bär fromheten som en mask och vill inte veta av Guds kraft.

Anonym sa...

Vilken undersökning refererar du till då när du menar att du empiriskt vet att barn med heterosexuella föräldrar mår bättre? Barn till ensamstående då, är det kört för dem från början?

Anonym sa...

Vad du skriver äcklar mig. Religion skapas av människor för att tygla folket och ge makten till ett fåtal personer och organisationer.

Winther sa...

Undersökning? Bättre? Ord jag inte ens nämnt. Vad får du det ifrån?

Winther sa...

Religion äcklar mig med. Jag håller på Marx! ;-)

Marx hade rätt!

Anonym sa...

Du skriver ju att "Ett vanligt heterosexuellt äktenskap är bra för barnen det vet vi empiriskt. Vad det gäller ett homoxeuellt sådant så strider de lärde fortfarande" i en av dina kommentarer ovan. Jag undrar bara var du hittar den empirin?

Winther sa...

Det är livets empiri, det normala livet. Kalla mig gärna heteronormativ. Allt annat är mot naturen.

Anonym sa...

Vad du inte förstår är att "naturen" förändras tillsammans med allt annat. inget är fast.
Först när jag läste det här trodde jag man kunde skapa en intressant diskussion men du verkar ärligt talat inte riktigt kunna säga något annat än precis så du tolkar bibeln. du är alldeles för insnöad för att ens förstå att man kan tänka annorlunda. Och att sen dra upp att saker är på ett visst vis och säga "Det vet vi" utan att ha bevis och ens nämna vilka dessa "vi" du syftar på så inser man att du är lika illa som ursäkta att jag säger det, men hitler. Många trodde en gång på hans idéer precis som säkert många gör på dina men vi är påväg ifrån det nu och alla börjar inse mer och mer hur fel det är att dömma så som du gör.

Du är en väldigt insnöad, oförstående samt barnslig person som inte borde skriva poster överhuvud taget om du inte kan komma med riktiga argument.

Anonym sa...

Ja det förstås, väljer man att bokstavstro bibeln och leva sitt liv efter den så behöver man ju inte grunda något på vetenskapliga rön. Det är ju bara att skylla ifrån sig på en gammal bok. Har du nånsin funderat över vilka historier det var som inte kom med i bibeln när ett gäng kristna män satt och valde ut de stycken som skulle passa in ideras fina religion för 2000 år sen. Tänk om de valt med stycken som talade positivt om homosexualitet och naturliga behov! För min del känns det väldigt naturligt att ha sex med pojkar som jag inte är gift med. Jag tror inte det skulle kännas onaturligt att vara med en tjej heller.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Winther sa...

Det är ju Gud som skrivit Bibeln inte människor. De har bara nedtecknat den.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Winther sa...

Jag tar bort kommentarer som inte tillför något i argumentationen. Försök skriva något som är intressant att läsa.

Anonym sa...

Om gud nu ville att man bara skulle ha sex och avla barn inom äktenskapet, varför fixade han inte till nån spärr så att det inte gick att fåbar/ha sex om man inte var gift? Det låter väl mer naturligt än att man ska behöva hindra sig själv från att ligga när man inte är gift? Drifter är ju svåra att negligera.

Anonym sa...

Det finns fler belägg för att tomten skulle existera än Gud.

Winther sa...

Jag tror att från början fanns det en "spärr". Men när Adam och Eva valde att gå ut ur paradiset så blev de själva tvungna att vara denna "spärr".

Anledningen att det inte finns någon "spärr" är alltså den fria viljan. Folk vill inte ha någon "spärr".

Du och jag väljer själva om vi vill "spärra" så att säga. Gud talar bara om för oss vad som är nyttigast för oss.

Sen får vi själva välja. Han är en gentleman som inte tvingar dig till något.

Winther sa...

Tomten? Javisst. Men han kan inte frälsa en fluga ens.

Anonym sa...

Hello there all you vise and incredible intellectual and smart Swedish bloggers I have some questions to you to ponder.

How many of you would like your partner like boyfriend or girlfriend to be unfaithful to you to have sex or an emotional affair or relationship with an other individual. To simply put it to betrayed you?

And of all of you who are in favor of homosexual adoptions how many of you have had experience of that like growing up with 2 same sex parents.

Maybe your considerations should be more for the children’s concern and not all selfish. If children of immigrants or fat-kids gets picked on by other kids how would it be for children of homosexuals.

And also think about the rest of the world like India that will never adopt kids to same sex parents or countries that allows that. Think of the children that will newer get a chance to come to a loving family in your country because of a small minority of homosexuals that are pushing for their selfish ambition that they call rights but that is all wrong.

I wonder who is snowed-in your Swedish moral decay may explain why your country has one of the highest suicide rates in the whole world.

Freddy

Winther sa...

Thank you Freddy,

I really appreciate your comment. We Swedes should really think about the arguments you wisely has written.

Anonym sa...

First of all Freddy you can get betrayed by your partner even if you're married or not. And don't come with a stupid comment as "It's less of a chance if they've promised infront of god" because that's not true. The "god" doesn't mean anything to many of the people that are getting married and if they feel so insecure about being with their partner they would prolly not get married anyways.(There are exeptions of course, prolly just as many as if you ain't married and in a serius relationship)

About the homosexual adoption.. Sure i see that you got a strong point there, kids are mean to eachother. But the core to the problem is not at all that this "kid" now got 2 parents of the same sex but the problem is the view the world have on homosexual people because they are afraid/can't understand those persons.
And as every kid you eventuelly grow up and you would be suprised how accepted homosexuality is among us "youngsters".
I'd personally have nothing against having 2 parents of the same sex. But now i don't but someone need to fight for those that do. It must be easy for you jumping on minorities when even those that are really neutral pick your side just because your the mayority on earth. Well those time will disapear under my lifetime I'm sure. Religion will have to change, it ain't holding up against the new generation.

And I can't belive your second last comment. You seemed to have at least thought this over even if your logic still was a bit twisted.
Who sais that 2 gay parents can't be as loving as 2 hetrosexual ones?
I'm GOD damn sure that they can bring as much love to their children as anyone else and in addition how would it be if they instead were forced to be with the opposite sex just cause some stupid christian have decided how it should be? I don't think that would bring more love to the familily at all, what do you think?

Last but not least you fanatic religious people need to get your damn facts right instead of comming up with stupid shit. we're closer to the middle then we're to the top in suicidal rates.

Anonym sa...

Freddy, it would certainly be nice if you could stick to facts when arguing. Sweden does not have a high suicide rate compared to many other countries. This is a myth that never seem to die. The rate here is about the same as in the US.

Winther sa...

We actually have a high suicide rate in Sweden. If you don't count the countries behind the former Iron curtain we are closer to the top than the middle.

(Sweden is around number 15 where USA is in about 22:nd place. Sweden has twice as many suicides amongst women as USA has. The rate of men is almost equal.)

Source: WHO

Anonym sa...

Yeah i'm willing to agree with you there David but he never said that we should look by those countrys.

But ye we are relatively high on the list but if we look on research done 3 -4years later.
We can see that 19.5 men and 7.1 women of every 100.000 takes suicide here in sweden which is a decease from the numbers Who displays by 2persons(one man and woman) per 100.000.

And we're then on 32nd place which is quite a bit from the top if you ask me, Freddy makes it sounds like we're in top 5 or something.

When i think about the discussion we've kinda walked away from the original subject:)
But that's just good i guess, long time since i took time to discuss anything like this.

Anonym sa...

First of all.. There is NO thing that is a GOD. If there had been a God, then there would not be any problems in this world. The word poverty would never have been invented and people would not be starving to death what so ever. There would be no such thing as war either.

For second: The bible is only a book that bored people wrote in lack of things to do. They had to come up with something so that gulible idiots could follow and use as a manual. People that could not think for themselves liked this idea and it got copied to other parts of the world.

For the third: There is no proof what so ever that sex before marriage is bad. Many times people get married to "do the right thing" but all they do is to end up miserable for the rest of their life and hate their spouse throug their whole life. Thank heavens that there is DIVORCES!!!!

People that follow religions to an extreme extent should get headchecked and sent into a mental home until they get into better thoughts. Religions is the bad core in this world and the world would be a much better place if there wasn't any religions around. It only causes trouble, nothing else..

Anonym sa...

Du är ett får.
Spring iväg, följ din herde, tänk inte själv.

Anonym sa...

Jag är Gud.
Glöm mina budord. Fel av mig.
Ta det lugnt och må bra!

Winther sa...

Well now there certainly is a thing called God.

He is a good God and has not invented war. That is i human thing. We invented war, murders and all the evil you ever will encounter.

Check out this link: Teodiceproblemet

Björn Fridén sa...

"Onan vägrade ge sin hustru barn och därför dog han. Det han ägnade sig åt (avbrutet samlag) var inte det som gjorde att han dog utan vägran att ge sin hustru det hon mest längtade efter."

David, här vågar jag nog påstå att du inte riktigt kan din bibel. 1 Mos. 38:8-10 skriver att det var hans brors fru han inte ville ha barn med (efter att gud av oklara anledningar dödat honom). Detta var den så kallade svågerplikten- alltså utomäktenskapliga sexuella relationer.
Onan ville inte hålla på med sånt, och herren dödade honom.

Winther sa...

Onan var gift med sin brors änka. Så det var inom äktenskapet även om det var en svågerplikt.

Anonym sa...

Freddy, that was some of the worst unfounded bullshit I've ever read. I realise that someone has narrow-minded thinking, most likely is a lost case to debate with.

Infidelity has never been discused in this topic. Weather or not there is a bible there is still morale, respect and love. Marrage or not, you can never be sure you will not be betrayed. I think it is quite sad if what stopps you from being unfaithful is the fear of breaking a vowe to god and not for the respect of your partner.

Your world obviously consists of a lot more hate than I have experienced in Sweden since you believe all minority groups are being picked on! I've never experienced any of my friends that have been adopted or from minority groups being picked on. Perhaps there is something wrong with the world and country you live in?

Don't know if your American, but you obviously don't believe in democracy and free speach. If people aren't allowed to express their thoughts, such as acceptance for gay marrages or adoptions by homosexualls (neither of which I consent too) something is wrong. Everyone has a right to express the wish to have children. Should the government or church prohibit homosexualls right to live? You are barking up the wrong tree!

Maybe the Indian government should see to the best for the children and "their population", and offer the children a loving home instead of prohibiting a country to adopt due to minority groups being accepted by society and allowed to express themselves.

Sweden was one of the first countries in the world to implement statistical tools, so when Sweden was the only country to measure suicides and no other countries had accurate tools it's not surprising Sweden had a high percentage.

In many countries, especially where Catholism is strong, many suicides are written of as "accidents" since the person won't go to heaven if he/she committed suicide.

Anonym sa...

Hi again I think we need to define what marriage is according to the bible so all the proud and clever Swedes know what they are against and what they dislike.

Hmm read here
"ONE FLESH" --- "Therefore shall a man leave his father and his mother, and shall cleave unto his wife: and they shall be one flesh." Genesis 2:24

Or do you not know that the one who joins himself to a prostitute is one body with her? For He says, "THE TWO SHALL BECOME ONE FLESH." 1 Corinthians 6:16

So with this definition you are one flesh with whom ewer you sleep with so that means a woman + man having sex =marriage before God so that must mean that polygamy is more inline with the way we allow ourselves to have sex here and there and one nightstands so maybe its time to convert and become a Mormon or Moslem that seems to line up more with the whey we live in Sweden and the rest of the western world.

Freddy

Björn Fridén sa...

Så Onan blev dödad för att han inte ville ha sex inom tvångsäktenskapet?

Winther sa...

Onan dog som ett reslutat av olydnad mot Gud. Inte på grund av att han vägrade ha sex för sex hade han.

Det var för att han vägrade lyda Gud och skaffa en arvinge åt sin döde bror som han åtagit sig att göra.

Om han bara hade givit sin hustru barn så hade allt varit frid och fröjd. Barn är en välsignelse.

Björn Fridén sa...

Gud sa till Onan att ha sex med hans döda brors fru så att hon kunde få barn. Onan ville inte har barn och därför spillde han sin säd på marken. Gud tycker alltså att det är i sin ordning att döda honom för att han inte ville ha barn inom sitt tvångsäktenskap?

Winther sa...

Björn,
Du försöker döma Gud - det är dömt att misslyckas. Gud har skapat universum. Gud har skapat den moral du fikar efter.

Vem är jag att döma Gud? Vet du att Job försökte göra den tabbe som du just nu gör?

Job fick verkligen ångra att han var egenrättfärdig. Han hade verkligen inte förstått Guds härlighet och vishet.

Gud vet så mycket mer om situationen men Onan och han behöver inte förklara sina handlingar för någon.

Onan hade indirekt gått med på att skaffa barn och försökte blåsa sin fru och Gud. Det gick inte.

Björn, försök inte blåsa din fru då kan du få med Gud att göra och det är ingen bra idé.

Björn Fridén sa...

Varför har Gud gett mig ett rationellt sinne om jag inte ska använda det? Gud agerar inte enligt vare sig mina eller sina egna etiska regler, och bör väl således dömas.

Vad Job har med saken att göra vet jag inte. Job dyrkade ju Gud under alla omständigheter, men Gud förstörde hans liv och hade ihjäl hans familj- för att bevisa en poäng för djävulen.

Winther sa...

Frågan är om Gud verkligen givit dig ett rationell sinne? I detta fallet tror jag inte det. Luther trodde inte heller det utan sade: "Förnuftet är Satans värsta hora". Gud är så oändligt mycket visare än oss och vi känner inte alla hans motiv.

När det gäller Job så gör du samma misstag som Job gjorde. Du känner inte Gud., vet inte vem han är , och drar därmed fel slutsats om Honom.

Job syndade inte men han hade tre "sprickor i sin skyddsmur"

1. Felaktig bekännelse, otro

2. Egenrättfrdighet hans moral var högre än Guds

3. Job kände inte Gud och beskyllde Gud för sina plågor när det i själva verket Satan som plågade honom.


Mer om Job

Anonym sa...

David;

Du gör precis som alla andra rabiata fundamentalt kristna (religiösa) individer. Du förvränger, du förnekar och stoppar huvudet i sanden. Eftersom bibeln skrevs som en levnadsmanual, för att få bukt med en mängd olika problem som fanns för 2000 år sedan, skrevs den väldigt generellt så att den skulle kunna appliceras på olika delar av den kultur den skrevs för.

Att du säger att den håller än idag, bevisar din förnekelse.

"Jag tänker sälja min dotter som slav (2:a Mos 21:7). Vad kan vara ett skäligt pris?"

"I Tredje Moseboken 21:20 står det klart och tydligt att jag får äga både manliga och kvinnliga slavar från ett grannland. En vän till mig hävdar att detta gäller bara människor utanför EU. Kan han ha rätt?"

"Min granne som jobbar på Kvantum insisterar på att även jobba på söndagar. Enligt Andra Moseboken 35:2 så måste han dräpas. Är jag moraliskt ansvarig för att göra detta själv?"

"Jag besöker inte kyrkan då jag lider av stor närsynthet och enligt Tredje Moseboken 21:20 får jag inte närma mig Guds altare om jag ser dåligt."

"Kan mina barn börja att träna fotboll i IFK Värnamo då Tredje Moseboken 11:7-8 säger att de inte får röra resterna efter en död gris. Eller måste de fortsätta spela här hemma med en plastboll?"

Kan det vara så att t.ex trikiner var farligare för människan för 2000år sedan? Innan man inte visste vad det var och hur man fick bukt med problemet?

"En bonde här ute i Tånnö envisas med att odla olika grödor på samma jord och syndar därmed mot Tredje Moseboken 19:19.
Han har även den fula ovanan att svära mycket. Nu är hans fru inte heller mycket bättre då hon envisas med att gå klädd i kläder som är gjorda av mer än ett tygmaterial (vanligen bomull och polyester).
Är det nu nödvändigt att samla hela Tönnöbyn för att stena dem? (Tredje Moseboken 24:10-16). Kan vi inte bara bränna dem på bål som vi brukar göra med människor som ligger med sina släktingar (Tredje Moseboken 20:14)? "

Enligt tredje moseboken (tror jag) skall homosexualitet straffas med döden? Ska vi ödelägga städer (som gud gör med Sodom och Gomorra) ifall homosexualitet tar överhanden i dem?

På vilket sätt tycker du att exemplen ovan är förenliga med det sätt vi lever på idag? (Nu är dessa exempel ganska gamla och kyrkor av alla de slag har säkerligen panik-flummat ihop ett gäng generella förnekelser till dessa också, det ska bli intressant att höra dem.) Så kan du inte göra ditt bästa när du försöker påtala att gudsord är oföränderligt? Det är ett välkänt faktum att bibeln är full av motsägelser, varför inte acceptera detta istället för att komma med dumförklarande, generella "förklaringar"? Kan ni inte bara erkänna att gud är hänsynslös, svartsjuk, oberäknelig, grym och hämndlysten? Har du läst bibeln? Om du har det, hur kan du kalla gud för genomsnäll och god? Enligt bibeln är han ju inte det?

Ni (kristna, religiösa) skjuter i själva i foten när ni vägrar inse att bibeln inte går att tolka bokstavsmässigt i dagenssamhälle. Det gör att ni framstår som småsinta hycklare. Släpper ni detta och utvecklar bibeln och den kristna tron i takt med dagenssamhälle kan den nog hjälpa och vara till stöd för många människor. Men detta vägrar ni konstant att göra. Varför?

För mej är det otroligt att ni kan tro och lägga ert liv kring något som, några människor bevisligen skrivit.

Winther sa...

Tack Garvarr för din roliga kommentar.

Svaret är enkelt : De lagar du nämner gäller fullt ut, ja de är till och med skarpare idag än när de nedtecknades.

Jesus sa att om du ens tittar på en kvinna med åtrå så har du brutit hennes äktenskap. Straffet för äktenskapsbrott är döden.

Jesus sade å andra sidan att om vi dör med homom blir begravda via dopet och blir pånyttfödda så kommer vi inte att bli dömda. För man kan inte döma någon som är död, man kan inte ge något straff heller. På så sätt går man fri från förbudet att äta griskött exempelvis.

När man blivit pånyttfödd så tar man emot den helige Ande och blir till ett med Gud. Då gör man Guds gärningar och undviker synden automatiskt.

Lagarna du nämner är alltså bara tillämpbara på den som inte är frälst.

PS Du får även ha trälar som är EU-medborgare exempelvis Finnar. Det är under förutsättning att du släpper Finnen fri efter sju år i enlighet med 5 Mos 15:12, eftersom finnar är vårt brödrafolk. DS ;-)

Anonym sa...

Jag låter ditt svar tala för sej självt.

Du generaliserar, bortförklarar och förnekar.

"Jesus sade å andra sidan att om vi dör med homom blir begravda via dopet och blir pånyttfödda så kommer vi inte att bli dömda. För man kan inte döma någon som är död, man kan inte ge något straff heller. På så sätt går man fri från förbudet att äta griskött exempelvis."

Med detta så kan man alltså vara frälst och homosexuell? Då är det helt ok? Skönt att vi har klarat upp det.

När är man frälst? Måste man vara konfirmerad?

Men varför finns dessa lagar? De är ju enligt dej inte applicerbara på icke frälsta/religösa? Är de till för att ni frälsta skall kunna förfölja och ha ihjäl oss icke frälsta?

Du svarar/undviker fortfarande frågan, tycker du fortfarande att bibeln är helt förenlig med det samhälle vi lever i idag? Slaveri är acceptabelt? Jag skulle hemskt gärna vilja höra en motivering till detta.

Som vanligt håller inte era argument och ni rör till det något fruktansvärt när ni försöker rättfärdiga dom utan att det skall verka motsägelsefullt. Varför inte acceptera att bibeln är skriven av människor och därmed innehåller fel och brister? Jag förringar inte någon som vill tro eller tror på ett högre väsen. Tvärtom, jag tror att det är en överlevnads instinkt, men fördöm inte, propagera inte och visa inte förakt mot de som inte lever som du.

Min skepcism mot kyrkan och tron den står för, grundar sej i all djävulskap den ägnat sej åt genom historien. Samt det förakt dess anhängare ägnar sej åt. Och det faktum att man bara väljer ut delar som passar ens behov/motiv och bortförklarar bort resten, med samma argument man snabbt avfärdar som kritik mot just sin egen tro.

ps
Jehova! Jehova! Jehova!

Winther sa...

Homosexualitet är synd enligt NT. Men du är fri att synda om du vill inte kommer jag att tvinga dig att sluta. Det måste du själv avgöra.

Bibeln har en klar definition av frälsningen i Rom 10:9. "Den som med sin mun bekänner Jesus som Herre och i sitt hjärta tror att Gud uppväckt honom från det döda blir frälst."

Kristna har ständigt jobbat mot slaveriet. Slaveri är ju inte tillåtet enligt internationell lag så då ska vi följa den lagstiftningen eftersom den inte strider mot Bibeln.

Bibeln är ofelbar och innehåller inte några motsägelser överhuvudtaget.

Visst är vissa översättningar lite kassa men själva Bibeln är fullständigt felfri.

Bibeln beskriver dock inte bara Guds ord. Den innehåller även ofullkomliga människors ord och till om med Djävulen kommer till tals i Bibeln. Och precis som man kan förvänta sig så innehåller de citat som är från människor fel och de som är från Djävulen innehåller till och med lögner. Men Bibeln är alltid tydlig med att tala om vem som säger vad.

Ett exempel är när ormen säger till Eva att "du skall alls icke dö" om du äter av frukten från kunskapens träd. Hon åt och hon dog.

Eller när Job säger "Herren gav och Herren tog" när hans barn dog, vilket var helt snurrigt sagt eftersom det var Satan som dödade Jobs barn.

Bibeln är alltså fullständigt ofelbar.

Anonym sa...

Hej igen,

Du svarar fortfarande inte på mina frågor.

De exempel jag tog upp ovan är också "synder"? Men de behöver man inte leva efter om man är frälst, enligt dej.

Jag ska försöka förtydliga mej eftersom du inte verkar förstå/vilja förstå vad jag försöker förmedla.

Om jag till exempel är homosexuell och med min mun bekänner Jesus som herre och i mitt hjärta tror att gud uppväckt honom från de döda. Då tillämpas inte "lagarn/synden" ang. att jag borde dödas för att jag är homosexuell? Precis som att jag kan närma mej guds altare om jag bekänner honom som herre och därmed är frälst? Det är ju en synd annars menar jag. (Och du)

Du har målat upp det tämligen klart, antingen är man frälst och då får man vara homosexuell eller så får inte vara homosexuell trots att man är frälst. Om man inte får vara homosexuell trots att man är frälst, så torde rimligtvis alla de andra lagarna/synderna ha verkan på t.ex. dej trots att du är frälst.

Detta är ju detta som är så underbart i din och många andras bokstavstolkning av bibeln. Så hur ska du ha det? Får jag vara homosexuell och frälst (och då utan att bli dräpt) eller tycker du att det är legitimt att dräpa de som jobbar på söndagen? Lika ska väl vara lika? Får man inte vara frälst och homosexuell så vill jag inte se några närsynta präster i kyrkan heller. Detta hyckleri måste få ett slut så vi kan leva i en ren värld fri från synd.

Hyckleri torde ju inte gå hand i hand med din herres filosofi heller?

Anonym sa...

Amen. Bibeln är fullständigt ofelbar.

Winther sa...

Gargarvarr

Man skulle med en enkel modell förklara förbuden i Bibeln för dig. Betänk bara att detta är en förenkling och inte sanningen:

Modellen
GT gällde fram till Jesus dog efter det gäller NT för de frälsta. Reglerna i NT är enkla i princip så finns det bara förbud mot sexuell otukt. När det gäller annat så kan man förlja sitt lands lagar så länge de inte strider mot Guds bud.

Men modellen är fel
Eftersom vi idag ska ha lagen skriven i våra hjärtan så ska vi följa vad Gud sägär åt oss. Men hur ska man förlara det för en ofrälst?

Anonym sa...

Debatter mellan bokstavstroende fundamentalister och personer med ett vetenskapligt förhållningssätt kommer aldrig att bära frukt, eftersom man nästan helt saknar beröringspunkter till varandras resonemang. Att mötas i ett forum som detta är närmast omöjligt, liksom även att vinna över motparten på den sida som man själv företräder. Så länge sådana här diskussioner hålls på en civiliserad och respektfull nivå, kan de dock ha en roande funktion

Om man i religionens namn inte begår eller förordar intrång på människolivets okränkbarhet, alternativt tummar på de mänskliga rättigheterna bör man faktiskt kunna kräva att ens religiösa övertygelse (också den en rättighet) inte heller den kränks till förmån för andra synsätt. Tycker dock att OP låter det skymta att han gott skulle kunna tänka sig ett samhälle där människor faktiskt tas av daga för brott mot den tro han förespråkar, och om så är fallet kan hans övriga resonemang helt avskrivas, sofistikerad polemik eller inte.

/Smythson

Anonym sa...

"Han är en gentleman som inte tvingar dig till något." Vad ska vi med bibeln till då? Budorden är ju meningslösa!

"Eftersom vi idag ska ha lagen skriven i våra hjärtan så ska vi följa vad Gud sägär åt oss."

Är det lagar vi ska följa eller inte, eller kan vi välja själva om vi ska följa lagarna, för det finns ju inget tvång??

Det är hycklare och förvirrade, svaga, människor som inte törs ta eget ansvar som lägger skulden på en fiktiv "kraft". Kraften är oftast nåt en starkare person hävdar att de har sett/hört.

Världen i sig är väl bevis nog för att det inte finns någon gud. Eller hur förklarar du Hitler, Stalin, fängelser, tsunamis, mord, våldtäkter, Fritzl osv osv? "För att stärka oss"? Mot vadå? Guden som skapade allt detta och lät allt det ta hända? "Gud kan inte hålla koll på alla!" Inte allsmäktig?
Låter gud barn svälta med flit?

"Det är ju Gud som skrivit Bibeln inte människor. De har bara nedtecknat den." Kan han inte skriva? Kunde han (hon? svart? vit? röd? blå?) inte skriva det i himlen så att alla kan se det hela tiden? Eller gud kanske inte är allsmäktig? Eller bara "talar" med vissa= orättvis och segregerande.

"Jesus sade till henne: Jag är uppståndelsen och livet. Den som tror på mig, han skall leva, om han än dör; och var och en som lever och tror på mig, han skall aldrig någonsin dö." Jag skulle tro att en och annan kyrkogård bevisar motsatsen?

Bibeln har rätt i att folk är lättledda får. Tänk om du har läst fel bok? Hur vet du att bibeln är den rätta boken? Har du frågat gud om det är rätt bok? Vad svarade han? Kan du inte fråga igen och se till att det är på ett allmänt torg nästa gång så vi andra också kan höra vad gud sa? För du hittar väl inte bara på?
Eller hör bara du det i ditt eget huvud? Eller har någon annan sagt att det är rätt bok? Frågade du personen hur han/hon visste det var rätt bok? Hade kanske också hört det av nån annan? Eller är du bara ett dumt får som tror på vad folk säger åt dig?


//Stålis

Winther sa...

Tack Stålis för din långa kommentar! Jag älskar långa kommentarer!

1. Gud är en gentleman. Du väljer själv om du vill följa honom och därmed bo i hans rike i evigheten eller inte.

2. Eget ansvar och eget val är grunden i min tro.

3. Världen i sig är bevis på att Gud finns. Ondskan är för att försvaga oss och leda oss bort från Gud. Att det överhuvudtaget finns godhet och glädje här, skapelsens komplexitet och att jag träffat Gud bevisar hans existens. Han har dock inget behov av att bevisa sin egen existens för andra än de utvalda dvs de som vill ha med honom att göra. Det är inte segregerande, Gud är en gentleman.

Mer om teodicéproblemet!

4. Kyrkogårdarna är fulla med döda, himlen är full med levande.

5. Jag har träffat Gud och berättar det för alla som vill lyssna. "för den som knackar på ska det vara upplåtet"

6. Det är fler än jag som dagligen umgås med Gud så han finns definitivt inte bara i mitt huvud.