måndag 11 februari 2008

Eagles Hotel California satanism?

Många blir förvånade då de hör att Eagels låt Hotel California är en satanistlåt. Det är ju en av rockhistoriens största låtar och nästan alla gillar att lyssna till låtens sköna gung.

Man brukar säga att Satan är musiker. Det kommer sig av att han var en av de tre ärkeänglarna, Lucifer. De andra två heter Mikael och Gabriel. En av Lucifers uppgifter i Himlen hos Gud var att sköta lovsången och spela harpa. Tyvärr så fick Lucifer in högmod i sitt hjärta och bestämde sig för att försöka ta över makten och sätta sig på Guds tron. Men högmod går före fall. Han blev utslängd ur Himlen och dalade som en stjärna ned till Jorden vilken han har förgiftat sedan dess. Han blev besegrad av Jesus för tvåtusen år sedan och kommer slutgiltigt att kastas ned i Helvetet så småningom.

---------------
Att inte spara
är högmod.
indexfond nu.

---------------

Mer om detta kan man läsa i Hesekiel 28 där Satan kallas Konungen i Tyrus, och i Jesaja 14 där han kallas för Babels konung.

På omslaget till Eagles skiva kan man se Hotel California. I ett av fönstren står en figur som ska föreställa Satanskyrkans överstepräst och grundare Anton LaVey. Han står med uppsträckta händer som till bön. I låten kallas han Mästaren (the master). På baksidan av omslaget ser man ett människooffer, offrad av LaVey själv.

Låten handlar om ett hotell där man lätt kan checka in men det går inte att ta sig därifrån. Som sagt Lucifer var och är musiker och musiken är en av hans starkaste vapen. Jesus som sett Lucifer falla och bli kastad ned på jorden varnar oss och säger: Se upp med vad du lyssnar på! (Mark4:24)

Relaterat:
Boken "Dina harpors buller", 1991, av Thomas Arnroth.
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article1815365.ab

18 kommentarer:

Anonym sa...

Backmasking of Hotel California. Check this out!

http://www.youtube.com/watch?v=CR3YtVquqMY

Anonym sa...

FEL!

http://www.snopes.com/music/songs/hotel.asp

Anonym sa...

En liten rättelse: LaVey inte LeVey.

Anonym sa...

Texten till låten ser oskyldig ut vid en första anblick men när man läser den en andra gång fattar man att den syftar på Church of Satan (som av en händelse idag ligger i ett gammalt HOTEL på CALIFORNIA street.)

Texten:

On a dark desert highway
Cool wind in my hair
Warm smell of colitas
Rising up through the air
Up ahead in the distance
I saw a shimmering light
My head grew heavy and my sight grew dim
I had to stop for the night
There she stood in the doorway
I heard the mission bell
And I was thinking to myself
This could be Heaven or this could be Hell
Then she lit up a candle
And she showed me the way
There were voices down the corridor
I thought I heard them say

Welcome to the Hotel California
Such a lovely place
Such a lovely face
Plenty of room at the Hotel California
Any time of year
You can find it here

Her mind is Tiffany twisted
She's got the Mercedes Benz
She's got a lot of pretty, pretty boys
That she calls friends
How they dance in the courtyard
Sweet summer sweat
Some dance to remember
Some dance to forget
So I called up the Captain
Please bring me my wine
He said
We haven't had that spirit here since 1969
And still those voices are calling from far away
Wake you up in the middle of the night
Just to hear them say

Welcome to the Hotel California
Such a lovely place
Such a lovely face
They're livin' it up at the Hotel California
What a nice surprise
Bring your alibies

Mirrors on the ceiling
The pink champaign on ice
And she said
We are all just prisoners here
Of our own device
And in the master's chambers
They gathered for the feast
They stab it with their steely knives
But they just can't kill the beast
Last thing I remember
I was running for the door
I had to find the passage back
To the place I was before
'Relax' said the nightman
'We are programmed to receive.
You can check out any time you like
But you can never leave'

Winther sa...

Tack för tipset. Har nu rättat från Le Vey till La Vey.

Anonym sa...

Är ni galna. Varför läsa in så mycket i saker som inte finns där, hotellet på bilden är beverlyhills hotel, ett av de lyxigare hotellen i beverly hills. Ni är säkert samma folk som lyssnar på Stairway to heaven baklänges och varje gång hör olika saker baklänges. Sedan ska ni veta hur avancerat det är att lägga in baklängesspår på t.ex. en lp, så det hade verkligen varit tvunget att vara satans verk.

Anonym sa...

FEL!

http://www.snopes.com/music/songs/hotel.asp

Winther sa...

RÄTT!

Eagles manager, Larry Salter, erkände i tidningen Waco Tribune Herald den 28:e februari 1982 att Eagles var inblandade i Church of Satan.

Till saken hör att en av deras sånger heter"Have A Good Day in Hell" och en skiva heter "Hell Freezes".

Talesmän för gruppen förnekade senare kopplingarna till Satanskyrkan men något annat kan man inte förvänta sig av så världsliga människor.

Anonym sa...

Gruppens manager heter Irvin Azoff, låten heter Good Day in Hell (texten "it's been a good day...", inte "have a good day..."), skivan heter "Hell Freezes Over": "when hell freezes over" är ett amerikanskt talesätt.
Hotel California är naturligtvis ingen "satanistlåt", men den debatten klarades väl av på 1980-talet.

Winther sa...

Ja, Anonym, det cirkulerar många olika uppgifter på nätet. En sak är i alla fall klar.

Låten handlar inte om Jesus. Den leder inte människor till Gud. Den kommer inte från himlen. Och då finns det bara ett annat håll den kan komma från.

Anonym sa...

Ursäkta men menar du verkligen att eftersom du menar att en låt inte "kommer från himlen" så kommer den från "helvetet" eller "satan"? Lite Bush-mentalitet, "är ni inte med oss så är ni emot oss" eller? Är du en sån som tror att om band nämner satan eller skriver om våldsamheter och grymheter så innebär det att de är satansdyrkare eller stöder dessa våldsamheter? Men engentligen så är sådana texter samhällskritiska texter. En låt som jag kommer att tänka på är Ozzy Osbourne's "thank god for the bomb", trots namnet innebär den inte att han gillar krig och bomber utan precis tvärtom. Så jag undrar riktigt hur du tänker. Kanske du också tror på myten om Led Zeppelin's Stairway to Heaven?

Anonym sa...

Hah! David Winther tar hem priset för årets mest stabila slutledning!

Winther sa...

Yep. Bush har helt rätt. Är du inte med oss är du emot oss.

Men det var inte Bush som myntade det begreppet. Det var snarare Jesus:
Markus 9:40,
Ty den som inte är emot oss, han är för oss.

Roger Nooni sa...

Ja ni gott folk vet inte riktigt vart ni vill komma med detta om låten Hotel California, mig har den då alldrig stört. Finns kanske andra saker som stör mig mer i denna konstiga värld. Tex varför får tex Diktatorer - mördare - knarkkungar - och andra syndiga människor leva o frodas, medans barn - oskyldiga - varma kristna människor dö i sjukdommar och krig mm. Det är väl kanske en större fråga att diskutera och debattera om än en rockballad. Rätta mig gärna om jag har fel !! Men jag tycker vi bör lägga mer krut på det som händer i nuet och inte babbla om egentligen helt ovessentliga saker.

Winther sa...

Satan är inte overksam. Han är en duktig musiker och via sin musik påverkar han människors hjärtan till att bli beroende av droger, till att bli mördare, otuktiga och egoistiska. Det leder till att människor går förlorade.

Vi måste välja sida.

Jag har valt Jesus och därmed det eviga livet. Här i världen får vi kristna lida men Jesus kommer snart tillbaka och befriar oss ifrån denna världens onda människor och denna väldens plågor.

Roger Nooni sa...

Jag må ha blivit förblindad av denna världen eftersom jag inte längre lever ett aktivt kristet liv, men om man ska tro att MUSIK är roten till allt ont som händer omkring oss, så tror jag inte man har rätt. För det står ingenstans i bibeln att musik är roten till allt ont, däremot så står det att PENGAR är roten till allt ont. Så det man ska passa sig för är nog mer att drabbas av girighet osv. slutligen vill jag gärna bekänna att jag forfarande är troeende trots att jag inte längre besöker kyrkan.. Amen.

Winther sa...

ROGER, Roger,
vi lever här bara ett ögonblick.

Döda ditt eget -
döda dina tankar, tänk Kristi tankar,
döda din vilja, gör Kristi vilja,
döda dina känslor, känn Kristi känslor.

För den som försöker behålla sitt liv kommer att förlora det men den som ger sitt liv till Jesus kommer att vinna det verkliga livet i evigheten.

Jag ber för dig!

Cederlundaren sa...

Jag känner till historien om The Eagles låt "Hotel California", att den skulle ha en viss anknytning till satanism och djävulsdyrkan, om den skumma detaljen i skivomslaget och det där om "The master's chamber". Det jag reagerar över är att detta inte uppmärksammades för 40 år sedan när låten var ny - inte minst från kyrkligt håll, med tanke på hur ofta den hördes i svensk radio.