tisdag 11 mars 2008

Fler alkoholister blir resultatet av mer drickande

En smädare är vinet, en larmare är rusdrycken, och ovis är var och en som raglar av det.(Ordspråksboken20:1)
Nåväl säger du jag raglar inte av två glas vin men ska det vara så svår att avstå denna avgudade omhuldade alkohol?

---------------
Vilken är
den bästa
placeringen?

---------------

Vad skulle du säga om din barnvakt tog två glas vin? Hur tror du det uppfattas på sjukhuset om ditt spädbarn blir akut sjuk och du inte kan skjutsa det dit? Eller om du snubblar över babyn och stinker av alkohol?

Det är bättre att avstå och om du inte kan det sök hjälp nu.

Relaterat:
Vin är ok för ammande

4 kommentarer:

Winther sa...

VARFÖR SKA DEBATTEN ALLTID UTGÅ FRÅN FÖRÄLDRARNAS BÄSTA?

När den gäller barn så utgår alltid debatten från föräldrarnas bästa. Egoistiskt.

Varför tänker vi inte på barnens bästa när det gäller alkohol och exempelvis homoadoptioner?

Anonym sa...

Ursäkta uttrycket, men jösses...

När du dricker alkohol så tar levern hand om det mesta och koncentrationen i blodet är bokstavligen mkt mindre än en tusendel ("promillehalt"). Om någon dricker sig redlöst får personen ca 1 promille (0.001), en kvinna som dricker ett glas vin kanske för en tiondel av detta (0.0001). Jämför detta med alkoholhalten 2.25% (0.0225) i en svag cider du kan köpa på Konsum. Cidern på konsum har alltså 22.5 ggr mer alkoholkoncentration än den redlöses blod och 225 ggr mer än kvinnans blod.

Det är bara vad som är i blodet som kan gå ut i bröstmjölken!

Frågan du ska ställa dig är, istället för varför "föräldrarna ställs i första ledet", skulle du 1-2 ggr i veckan (vad Livsmedelsverket ny säger är ok) våga ge ditt barn 224 delar vatten med 1 del Konsumcider? Detta motsvarar ett kryddmått (1ml) cider in ett dricksglas vatten (~2dl)!

/H

Anonym sa...

...måste bara kommenterar följande: "Varför tänker vi inte på barnens bästa när det gäller alkohol och exempelvis homoadoptioner?"

För ett par år sedan sa jag att vi inte hade rätt att påstå att homoadoptioner var ok - vem är "vi" som kan avgöra det? - typisk modefråga ansåga jag. Istället menade jag att vi skulle använda oss av försiktighetsprincipen.

Vet du vad? Jag älskar tillfällen när någon lyckas ändra min inställning/åsikt för något så jag tror på det på riktigt - det har bara hänt mig ett fåtal gånger i mitt liv. Vad som fick mig att se det hela med nya ögon var väldigt enkelt sagt av min vän:

"Det finns tusentals och åter tusentals föräldralösa barn i världen som mer än något annat skulle ha föräldrar som älskar dem!"

"Tusentals" är givetvis en grov underskattning, vi pratar miljoner och åter miljoner. Se tex Aids har gjort 15 miljoner barn föräldralösa (DN, 2004).

Så följ ditt eget råd och glöm föräldrarnas perspektiv och tänk på barnen. En eller två vuxna människor som älskar ett barn är bättre än inga... och det har inget med sexuell läggning att göra.

-H (fullt hetero om det spelar någon roll)

Anonym sa...

Jag vill bara upplyfta debatten på hur en barnmorska tänker och vill hänvisa till denna blogg
http://barnmorska.net/hem/blogg/29-blogg/209-debatten-om-alkohol-och-ammande-moedrar-gar-vidare.html