torsdag 29 november 2007

Degenererad look

"Som man är klädd blir man hädd!" eller "Kläderna gör mannen" är yttryck som är relevanta även idag. "Jag klev häromdagen in på Handelsbanken och mötte där en banktjänsteman utan kavaj och utan slips. Han hälsade inte på mig utan frågade enbart vad jag hette. Då svarade jag inte honom utan vände på klacken och gick därifrån. Jag kommer att tänka efter en extra gång innan jag blir kund i den banken, där de både är oklädda och ohyfsade."

Banktjänsteman
Handelsbanken år 2022??

Det första intrycket är viktigt. Att gå omkring som en rödtofs till frisyr kanske är kul om man är telefonförsäljare. Men ska man träffa kunder öga mot öga så är det inte affärsmässigt. Om några år är det säkert ok med punkfrilla även som banktjänsteman men den degenererade looken har inte kommit dit ännu.

Aftonbladet skriver om en man som säger sig ha blivit skadad för livet. Detta på grund av att hans arbetsgivare bett honom att inte komma till jobbet innan han färgat om sin nacktofts som är röd som en solnedgång.

Det är ju uppenbart att mannen var skadad redan innan arbetsgivaren sade åt honom. Annars hade han ju inte förstört sitt hår på det viset.

Kommentarer här.

källa
http://www.aftonbladet.se/helsingborg/article1356679.ab

http://hd.se/helsingborg/2007/11/29/markus-utseende-delar-laesarna-i/
http://www.aftonbladet.se/punktse/kolumnister/kittyjutbring/article1363540.ab
http://www.aftonbladet.se/helsingborg/article1393261.ab
Relaterat:
http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=146420

29 kommentarer:

Anonym sa...

Jag saknar ord... Jag förundras fortfarande över att det finns så trångsynta människor...

Anonym sa...

Ja. Men nu är det inte så att hans arbetsgivare betalar hans lön ur en outtömlig fond med pengar.

Det hela handlar om att om du ska ha kundkontakt så vilar företagets image på dina axlar.
Om de trångsynta kunderna som betalar din lön inte har förtroende för dig så kommer du inte heller att få nån lön längre...
... de vänder sig nämligen till den där tråkiga killen i kostym som gör jobbet lika bra.

Sen kan vi tjafsa hur mycket vi vill om att man minsann ska få se ut som en idiot hur mycket man vill.
Det är kunden som bestämmer över sina pengar och vem som ska få dem.

Min enda rekommendation till killen som färgade håret är:
Starta eget och bevisa hur otroligt puckad din arbetsgivare är som inte fattar att alla kunder i hela världen skiter i hur du ser ut.

... eller så konstaterar vi bara att han inte kan ett skvatt om försäljning och inte heller fattar kopplingen kund -> lön.

Ebbot Granqvist sa...

människor!?

Kanske borde vi införa en livsuniform? Likt engelska skolpojkar får alla män ha en tråkig grå kostym och alla kvinnor bära korta rutiga kjolar med en vit skjorta. Kanske också en gemensam frisyr till alla? Legofigurerna har en neutral och hjälmliknande frisyr som kanske alla borde eftersträva!?

Allt detta borde underlätta för de som t.ex. ska gå på banken. Redan innan de kommer in vet de att om de kommer att träffa en bankman kommer han att bära en kavaj med slips och nystrykt skjorta och därmed veta att HAN, han kan sitt jobb till fullo...

Anonym sa...

Skäms på er... Dömma en person efter hans yttre!

Inte tycker jag bättre om en apa i en kostym än en apa i låt oss säga "fritidskläder"! En apa är en apa & inget annat... Sen om han/hon har en annan dräkt på sig spelar ingen roll för mig!

Behandla alla med värdighet istället för att försöka aktersegla allt som inte passar!

Staffan sa...

De som dömmer folk efter hårfärg är samma folk som dömmer folk efter hudfärg.

Anonym sa...

Mindlight>

En sak är väl att han inte hälsade, DET hör till vanlig hyfs. Vad som däremot fanimig inte ska höra till någon "hyfs" är ens klädstil. Om folk som du slutar vara så 50-talsaktiga att ni anser att en kostym är en bättre arbetsmerit än en bra hjärna så kommer sådant här att fortsätta. Å andra sidan verkar det vara just det du eftersträvar. Visst finns kopplingen kund>lön, men att försäljningen baseras på klädstilen beror enbart på att folk som du legetimiserar det. Släpp klass-samhällessynen och inse att i dagens samhälle behöver man inte vara rikemansbarn med kläder därefter för att ha studerat på universitetet. Och nej, alla är inte så vanliga gråa trista att de tycker om att klä sig "normalt" och "som alla andra", precis som inte ALLA människor lyssnar på musiken som erbjuds på topplistorna.

Anonym sa...

Livsuniform lät bra! En neutral gråfärgad sparkdräkt som är lika för båda könen, och för att ännu mer göra det så neutralt som möjligt föreslår jag ett frisyrtvång för alla arbetande människor: kalrakat. För man har ju trots allt olika hårfärg. Vi måste visa hänsyn till 'utseendekänsliga' människor. Nån kan ju störa sig på brunhåriga, blonda eller rödhåriga...

Anonym sa...

Ovanstående kommentar var mest riktad till den degenererade bloggägaren själv, inte till Mindlight! Ursäkta missförståndet.

Anonym sa...

Andreaz:

Som jag sa upp till bevis grabben. Spring omkring och se ut som en skadeskjuten struts i huvudet och se hur många kunder som säger:
Klart du får komma in och presentera din produkt för oss.

Vi kan tycka vad vi vill om att folk nobbas för sin klädstil eller hårdmode...
Faktum kvarstår:
Samhället har väldigt få miljonärer med den killens frisyr... oavsett om det är moraliskt rätt eller inte.

Ebbot Granqvist sa...

Med jesus i fokus.

Långhårig, skäggig, ett lakan ovårdat kastat över axeln.

Kanske något för Handelsbanken år 2022?

Men den där killen med skägget levde ju i en annan tid, med andra värderingar och en annan människosyn. På den tiden fanns det inte ens kavajer och slipsar!

Anonym sa...

Det är ju inte konstigt egentligen att det blir så här, samhällets värderingar ändras ju konstant. Vals var en gång en oanständig och omoralisk dans. Jazz var 'djävulens musik' osv. Det är helt enkelt så att de som tycker killens hår ser så ovårdat ut att han inte skall få jobba är gamla stofiler som inte hänger med i utvecklingen. Precis som de 'fina' rika och 'kultiverade' människorna som förfasade sig över vals och jazz en gång i tiden. 'Konservativt' är nära nog synonymnt med 'trångsynt'.

mindlight skriver att killen skall 'bevisa' att kunderna vill anlita honom ändå. Men är det inte chefen som skall bevisa att det är tvärtom? Det är ju chefen som säger att han inte får jobba så länge han har håret färgat. Hur många har ringt och klagat på hans frisyr egentligen? Kan chefen bevisa att han förlorar kunder pga hårfärgen?

Anonym sa...

En gång i tiden så var Beatles hårlängd upprörande och föräldrar satt framför deras svartvita tv apparater och skakade på deras huvuden.

Jag tycker det är lustigt att väldigt många "borgare", alltså egna företagare, pampar osv osv. har dom frisyrerna dom har. Nästan axellångt hår som är bakåtslickat. Hur ser det ut då, gräsligt. Hade jag varit egen företagare hade jag aldrig anställt någon med sådan frisyr.. Usch Usch! Men det hade jag inte kunnat, för de tär ju mode att ha sådan frisyr, de tär ju okej enligt tidningar, inneställerna och golfklubbarna. Medan en annan som har lite roligare frisyr med olika färgar inte får gå till jobbet. Jag lovar era föräldrar tycker att ni med "borgar" frisyrerna är långhåriga och inte ser riktit kloka ut..

Anonym sa...

Arbetsmyran: "Men är det inte chefen som skall bevisa att det är tvärtom? Det är ju chefen som säger att han inte får jobba så länge han har håret färgat.
Hur många har ringt och klagat på hans frisyr egentligen? Kan chefen bevisa att han förlorar kunder pga hårfärgen?"

Jag konstaterade bara fakta:
Det finns inte så mycket folk (jag känner inte till en enda) som är höginkomsttagare med den frisyren.
Punkt.

Jag älskar verkligen kommentarerna i media där killen säger saker i stil med:
"- Jag hade haft svart i ett år och ville prova något nytt. Det är rätt vanligt i samhället att man färgar håret. "
Ja, då är det ju helt normalt.

Det konstiga är att killen tog ur sina piercings när det är rätt vanligt i samhället att man gör hål i öronen.

Vad jag ville ha sagt ursprungligen var inte att fördöma människor som har annan hudfärg, klär sig skitfult eller färga håret som att man blivit skjuten i bakhuvudet.

Jag konstaterade rätt och slätt att det är fruktansvärt många "tyckare" som tycker att man minsann inte ska tvingas "rätta in sig i ledet".

Well newsflash:
Enda sättet att verkligen vinna detta är att killen startar eget och bevisar att man kan se ut hur som helst och ändå ha en stor hög med kunder som älskar en för det man gör och inte hur man ser ut.
OM killens klädsel varit okej kan jag lova att fler entrepenörer där ute hade skitit i att sätta på sig skjorta och slips och kört med cowboyboots och kilt inför nästa kundmöte...

Men visst... haka upp er på teorier och principer och titta på när jorden fortsätter snurra på samma sätt som den alltid gjort...

Ps. Om killen sett ut som Beatles idag så lovar jag att vi tyckt han såg ut som en freak ändå :D

Callisto sa...

Bara för att skjorta+slips/blus och naturfärgade hår anses "normalt", så betyder det inte att alla som har den stilen vare sig verkar eller är särskilt kompetenta. Om någon inte vill anställa mig pga mina tatueringar eller piercings, eller någon av mina otaliga hårfärger som jag växlar mellan, så tror inte jag att de värderar kompetens särskilt högt.

Hur vore det om alla grå svenssons vågade göra något annorlunda själva istället för att skjuta ner dem som faktiskt gör det? Eller finns det en särskild poäng att se ut som "alla andra"? Varför denna aversion mot mångfald? Man blir inte kompetent eller smart för att man har slips. Och man blir inte heller inkompetent eller korkad för att man inte har det, eller har den tatuerad runt halsen heller för den delen.

Anonym sa...

Det handlar ju om att se anstandig ut. Det finns ju faktiskt en slags norm for vad som ar accepterat i samhallet, och om man anstranger sig for att inte passa in sa far man ju helt enkelt sta sitt kast.

Om individen har ett fritt val over hur han/hon vill se ut, da ska val arbetsgivaren ocksa fa valja om han ska anstalla nagon eller inte.

Det snackas ocksa en hel del om 'trangsynthet'. Ar det inte lika trangsynt att tycka att en arbetsgivare har nagon slags skyldighet att anstalla folk som ser ut som cirkusartister?

Callisto sa...

Vad är "anständigt" och vad är inte? Verkar vara mycket godtycke och personlig smak i den bedömningen. Jag klär mig anständigt i lagom lång kjol och inte alltför genereös urringning, och är alltid ren och fräsch. Men, stilen är gothic, och jag har en känsla av att den anonyma skribenten som förespråkar "anständighet" inte skulle uppskatta min stil utifrån sin personliga smak, och därför klassa mig som "inte anständig". Eller?

Anonym sa...

Anonym sa: "Om individen har ett fritt val over hur han/hon vill se ut, da ska val arbetsgivaren ocksa fa valja om han ska anstalla nagon eller inte."

Helt fel, detta handlar inte om att anställa någon. Han var ju redan anställd. Och som facket sa kan chefens beslut t.o.m. bryta mot flera lagar bl.a. jämnställdhetslagen. Otur för killen bara att han inte var med i facket. Då hade han fått hjälp att driva frågan och säkert fått rätt också.

"Det snackas ocksa en hel del om 'trangsynthet'. Ar det inte lika trangsynt att tycka att en arbetsgivare har nagon slags skyldighet att anstalla folk som ser ut som cirkusartister?"

Återigen, anställa eller inte får väl arbetsgivare göra som de vill så länge de inte diskriminerar. Men som sagt är han ju redan anställd. Och som anställd har man i sverige skydd av lagen så man inte kan få sparken hur som helst (även om man inte är med i facket).

Åt David som 'vände på klacken och gick' ut från Handelsbanken för att banktjänstemannen inte hade kavaj eller slips kan man ju bara skratta högt. En sak om han var ohyfsad men för kavaj och slips?

David har du sett hur finansministern brukar se ut?

http://www.dagensps.se/article.aspx?articleID=29286&categID=35

http://allehanda.se/avdelning/opinion/11852

http://ka.kommunal.se/contentImages/76835_1.jpg

Långt hår, piratring i vänster öra, ofta orakad och....ingen slips

Jag tror minsann jag ska mejla Reinfeldt och kräva att finansministern 'proprar upp sig', d.v.s. klipper & rakar sig och tar ut piratringen ur örat och sätter på sig en slips annars får han stanna hemma!

Winther sa...

Ja, finansministern tycker jag ser bra ut. Han använder kavaj. Han är heller inte ohyfsad.

Den orakade looken och det långa håret har jag nog vant mig vid vid det här laget. Han påminner om Jesus.

Slips..hmm ja det skulle se nog bra ut på honom.

Mejla det du.

Ebbot Granqvist sa...

Kavaj?

"Ja, finansministern tycker jag ser bra ut. Han använder kavaj. Han är heller inte ohyfsad."

Otrevlig eller trevlig är väl en sak. Folk borde ha vanligt hyfs och vara trevliga och tillmötesgående mot andra människor. Det är något som är helt klart!!! Frågan är då om det inte är ganska så otrevligt att dömma en person efter klädstil, istället för att se till personens kvaliteer?

"Den orakade looken och det långa håret har jag nog vant mig vid vid det här laget."

Jag undrar vad Jesus hade sagt... Herre Jesus kanske?

Anonym sa...

Jag antar att med 'påminner om Jesus' så menar du egentligen att han påminner om den västromantiserade feminina bilden av Jesus. Jag kan med säkerhet säga att Jesus inte såg det minsta ut som finansministern! Jag tror nog att du om du hade chansen att resa tillbaka i tiden och mött Jesus hade du 'vänt på klacken'. Om en banktjänsteman utan skjorta och slips är ovårdat enligt dig så kan jag garantera att du tyckt Jesus var en trashank. Eller är det skillnad på folk och folk? ;)

Anonym sa...

"kavaj och slips" menade jag naturligtvis...

Winther sa...

Jesus var definitivt ingen trashank.

Det är bäst du läser din Bibel igen. Han hade en klädnad som soldaterna drog lott om vid korset. Han hade egen kassör, Judas. Och han kunde utan vidare föda 5000 män + deras familjer. Är det en bild av en fattig trashank?

Anonym sa...

Det är ju helt tydligt att Jesus inte var rik. T.ex. i "Indiana Jones and the Last Crusade" väljer ju Walter Donovan en rikt utsmyckad guldbägare som han tror var kalken som tillhört Jesus. Men tji fick han och Donovan blir en askhög. Indiana Jones som är mer påläst väljer en enkel keramikbägare som visar sig vara rätt val.

Ok, skrivet med viss ironi men jag tror på bibeln ungefär lika mycket som Indiana Jones filmen...

Winther sa...

Indiana Jones har inte ett jota med Bibeln att göra - det är ju helt snurrigt att hänvisa till Indiana Jones. *asg*
Det är ju som att hänvisa till Homer Simpson angående hur man sköter ett kärnkraftverk.

Anonym sa...

Hahaha, erkänn att du heter Stefan!? *hihi* förstöra hår. Ojoj. Hur är det med dig då? Hur många liv förstör eller skadar du med din trångsynthet? Äsch, du förstör inga liv, förutom ditt eget.

Blogosophy sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Punk-killen kommer inte fatta förrns han har en egen firma med egna kunder... Dom kunderna är då hans liv. Sen om man är helt enhehetsdräktig ser man å andra sidan korkad ut utan fantasi, så jag skulle som kund uppskatta nåt personligt, typ som finansministern har en hästsvans... Som en markering att han är en person som inte kopierar men har idéer och skapandekraft. Kopiera kan miljarder kineser göra, men idéer och idérika människor kommer att bli en bristvara, när masskopieringen börjar från Asien. Så lite bör man väl tänka efter innan man sabbar kreativiteten hos unga, det är dom som är det framtida guldet som skiljer oss från kopiemassan med enhetsdräkt. /Där tänkte jag till minsann, tack för ordet !!

Anonym sa...

va är de här, jag blir så trött på folk som enbart går efter det yttre!!!!!! bara för att man "ser annorlunda ut" betyder inte det att man är "farlig" eller än sämre människa än någon annan i världen!!! folk är så rädda för annorlunda saker...släpp de människor!!!

Winther sa...

Kära upprörda punkare!

Du har väl ingen anledning att vara upprörd över att människor inte accepterar din look. Du har ju själv satt dig i den sitsen så skyll dig själv.

Gå och klipp dig och skaffa ett jobb istället.