måndag 26 november 2007

Varning - Twinglys obskyra redirect sabbar din PR

Tingly pings udda sätt att länka läsare till din blog följer inte normal webstandard och har du otur skjuter Twingly din Pagerank i sank. Det finns lösningar på detta fram tills dess Twingly ändrar sin policy och följer normal webstandard.

Pagerank är ett påfund av Google för att ranka olika sidor i sin sökmotor. Det går ut på att ju varje länk som går till din hemsida är en röst på den. Ju fler länkar desto fler röster och därmed en högre placering i sökmotorn när människor gör sökningar.

En pagerank tilldelas inte en sajt istället får varje sida på din sajt en särskild pagerank.

Enligt den nya webstandarden så är det inte längre nödvändigt att lägga till www framför en webadress och därför kallas nu mera adresser med www framför för en subdomän. Alltså är http://www.example.com är inte samma sak som http://example.com, utan en helt egen sajt med egen pagerank.

De flesta idag använder inte www på nya sajter och det är tom så att om du lägger www framför så kan du komma till en helt annan hemsida.

Twingly respekterar inte den nya standarden och skickar alla besökare till www-adressen.

Eftersom www är en annan adress så kommer googles distribution av pagerank att delas mellan de två adresserna. När människor länkar till dig så kommer de att länka till fel adress och du får alltså inte den pagerank som du borde ha rätt till.

Vad kan man göra åt detta?

För att krångla till det hela ännu värre så skiljer Google även på dessa sidor:

http://example.com/
http://example.com
http://www.example.com
http://www.example.com/

När någon skriver in adressen http://example.com i webläsaren så kommer servern att först leta efter en fil som heter example.com och när den inte hittar filen provar den med att lägga till ett "/" och först då kommer du rätt. Detta kanske inte spelar någon roll tycker du men om du har ett antal tusen besökare på din hemsida så får servern arbeta i onödan så därför rekommendrar jag att du använder adressen http://example.com/ med ett "/" så minskar belastningen på servern.

Men www kan vi gott vara utan. Det är en relik och varför förlänga din adress i onödan?


301 redirectVad kan vi nu göra för att inte Twingly ska skjuta min PR i sank? Det finns olika sätt att redirecta besökarna till rätt sida. Du bör undvika sätt som sökmotorer anser vara obskyra ex en meta redirect eftersom dessa ofta används av spammare.

Det sätt som Google och andra sökmotorer accepterar bäst kallas för 301 redirect och är en variant som servern sköter direkt när en besökare kommer till fel sida. Denna meddelar sökmotorernas robotar att sidan är permanent flyttad och så indexerar ex Google om alla länkarna automatisk. Be ditt webhotell fixa en 301 redirect för din www subdomän eller gör det själv.

På en apacheserver så letar du upp filen .htaccess och finns din inte så gör en fil i roten på din www-domäns sever med namnet .htaccess. Observera att filen börjar med en punkt och om Windows vägrar att göra en sådan fil så döp den tillfälligt till något annat och för över filen till servern. Väl där döper du om den.

Öppna filen i anteckningar och skriv dit på sista raden

redirect 301 / http://example.com/


När du gjort din redirect kan du kolla om den fungerar här.


Lycka till!


källa:
http://www.w3.org/Protocols/rfc2616/rfc2616-sec10.html
http://www.twingly.se5 kommentarer:

Anonym sa...

mkt intressant, tack. men ... stämmer verkligen detta? kan någon verifiera det hela? och har du haft kontakt med twingly?

/ jack h
Text.nu

Unknown sa...

Hej,

tack för ett bra inlägg, om än med lite sensationalistisk rubrik. :)

Det stämmer att Twingly lägger på "www." framför alla adresser, men det stämmer inte att det kan påverka din PageRank.

Anledningen till att vi normaliserar alla urlar till "www." är att vi vill kunna erbjuda korrekt ranking av din blogg i våra sökresultat. Eftersom folk i allmänhet inte gör skillnad på adresser med och utan www förekommer till alla sidor länkar på båda formaten. Vi vill räkna dem som ekvivalenta, därför lägger vi till www om det saknas.

Det finns två anledningar till att inte vara orolig:

1. I nya releasen av Twingly sparar vi original-url:en, vilket gör att du kommer kunna styra själv i ditt RSS-feed om du vill ha www eller inte. Den ändringen sker i februari.

2. Twingly påverkar inte din PageRank, därför att datat hos tidningen laddas med AJAX och är därför inte synligt hos Google. Twinglylänkar gör varken till eller från för din PR. Så är det avsiktligt för att Twingly även på lång sikt ska visa kvalitativt innehåll. De som bara är ute efter att öka sin PR får hitta andra metoder.

Vi utvecklar tjänster med ett enda mål: att bloggar ska få mer läsare. I fallet med widgeten hos tidningar tror vi att det långsiktigt tjänar bloggarna bäst att hålla PR-jägare borta.

Mvh
Trött Martin på tåget till Sthlm.

PS. Stämmer det att SJ har gratis wifi på tågen numera? Min laptop kopplade upp sig av sig självt.

Winther sa...

Tack Martin för din kommentar den var upplysande!

1. Det var bra att Twingly kommer att ändra funktionen i februari. Jag väntar redan.

2. Jag är mycket medveten om att Twinglys AJAX-läkar endast undantagsvis förmedlar Google-juice. Men det skrev jag inte heller utan för att citera mig själv:
"När människor länkar till dig så kommer de att länka till fel adress och du får alltså inte den pagerank som du borde ha rätt till."

(Däremot får tidningarna massor av Google-juice från alla bloggar som länkar till dem. )

Förutom detta är Twingly den bästa tjänsten på nätet idag, så jag ska inte bara gnälla! :)

Anonym sa...

Har de fixat det nu då ?

Winther sa...

Twingly har inte ordnat detta ännu. Det är snart april nu och inget har jag i alla fall hört från Twingly.

Jag testade i dag med en annan blog och Twinglys felaktiga URL dyker upp fortfarande på tidningsartiklarna när man pingar.