tisdag 6 november 2007

Förarlöst det enda rätta


Boston tea party kunde man igår se hur man på 60-talet föreställde sig år 2000. Förarlösa bilar och ett slags Internet där man kunde beställar biljett till teatern och t.om. få en utskriven bekräftelse.

De hade rätt!

Fast deras förarlösa bil hade autopilot som kunde köra den helt och hållet. Dagens datorstyrda bil undviker bara olyckor. Den mänskliga faktorn ligger ju bakom i de flesta olyckor i trafiken så om vi kunde låta datorn köra våra fortskaffningsmedel borde det hela både bli säkrare och snabbare. Då skulle man kunna ta sig en tupplur i sitt fordon utan uppståndelse. Skönt med en tupplur på väg till jobbet, eller ännu hellre på jobbet!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Läste artikeln. Visst mycket hade man rätt på 60-talet, men vi skulle även ha flygande bilar. =) Delvis sant, men ingen massproduktion.

Huruvida Volvos nya system fungerar i praktiken är svårt att säga, det krävs ju att den mötande bilen antingen är en Volvo med systemet eller en förare med väldigt mycket is i magen. Vad jag förstod så väjade volvon i sista sekund, hade jag varit den mötande bilen hade jag förmodligen lagt ut mig i vägrenen eller lagt mig i andra filen om det bara var 1 bil som jag mötte. Då skulle vi kollidera när volvon styrde tillbaka.

Anonym sa...

Säkert en festlig bil att köra till England med ;)

"Chickenrace" mellan två bilar med samma system hade också varit intressant att se. Borde förvisso väja åt olika håll, men kanske om vi har en engelsksåld och en svensksåld? Möjligheterna är oändliga =)