måndag 21 april 2008

HIV en farsot som ska stoppas

USA och flera andra länder släpper inte in hivsmittade. Det har jag stor förståelse för. Varför skulle de göra det? De vill givetvis skydda sina medborgare och det gör de rätt i.

Vi borde kanske också vara mer restriktiva med att släppa in hivpositiva människor. Observera att jag inte anser att vi inte ska hjälpa dessa människor. Det ska vi. Men man måste också försöka att hindra spridningen av smittan och det måste vara högsta prioritet.

Spridningen av smittan ökar kraftigt i Sverige idag.

relaterat:
HIV stoppar USA-spelning

10 kommentarer:

Anonym sa...

Så du anser att genom att neka en hiv positiv person att resa så hindrar vi spridningen av en sjukdom som endast smittar via vissa kroppvätskor?
På vilket sätt syddar man sina medborgare genom att inte låta en turist komma till sitt land?

Personligen så tror jag i sådana fall att vi ska vara restrektiva med visum och inresetilltsånd för människor som tänker på detta sätt!

Anonym sa...

Men Vis Um du kan ju inte hindra en hivpositiv från att ta med sig sina kroppsvätskor över gränsen! Hur tänker du egentligen?

Anonym sa...

*Stöööön* Självkart kan man inte hindra en HIV-positiv att ta med sina egna kroppvätskor.
Hur tänker du då? Du tror alltså att en HIV-positiv turist kommer att springa runt och smeta blod och könsvätskor i kroppsöppningar på landets invånare???
Ja,ja nu kommer någon moralpredikning om oskyddat sex, men vad är det som säger att en hiv positiv turist kommer att ha oskyddat sex med en av landets invånare då? Den sjuke kan ha oskyddat sex med vem som helst i hela universum ute på resande fot!!
Att neka sjuka personer som har en icke luftburen smitta löser inget!
Så tänker jag. Är du med på tankegången??

Winther sa...

Faktum är att turister och andra har oskyddat sex. Hivinfektionerna ökar i antal idag.

Så att stänga gränserna för hivpositiva är ett sätt att minska smittan.

Anonym sa...

David, du börjar närma dig problemt nu: "och andra har oskyddat sex". Då menar du de som är HIV smittade bor i landet men utövar oskyddat sex.
Det är skydd som stoppar spridningen av HIV inte stängda gränser.
Personligen så tror jag att det finns ytterst lite fakta om hur stor smittspridning en HIV positiv turist orsakar vid eventuella lösa förbindelser.

Vad är din lösning på de personer (läs svenska) som har okyddat sex med en prostituerad i t.ex Thailand eller Gambia? Detta måste ju vara en större spridningsfaktor än att stänga en gräns för en som är smittad...
Ska vi inte släppa tillbaka de som har varit med prostituerade i vårt land igen? De är ju smittspridare!

Winther sa...

Saken är ju den att om vi släpper in en hivsmittad turist så får vi mera hiv än om vi inte gör det. Därför gör USA rätt när de inte släpper in hivsmittade människor.

Givetvis är det inte roligt att bli diskriminerad som individ pga sitt virus men på det stora hela är förbudet till allas nytta.

Anonym sa...

Jaaaa, nu förstår jag!! Det är vi och dem, att jag inte tänkte på det.
Då är jag för utökat förbud, uteslut psykisktsjuka, ms, reumatiker och alla andra med dåliga gener som kan sprida dem vidare genom oskyddat sex.

Det finns x antal smittade på jorden och om de förflyttar sig så finns det fortfarande x smittade.
Det finns bara en lösning innan ett vaccin: SKYDD, UTBILDNING,KONDOM, OCH RENA SPRUTOR.

Winther sa...

Om vi människor hade lyssnat på Guds ord och följt Bibeln så hade det inte varit någon epidemi.

Anonym sa...

"Om vi människor hade lyssnat på Guds ord och följt Bibeln så hade det inte varit någon epidemi."

Följde din och Vis Um:s diskussion lite här. Just när han vunnit med sina intelligenta och korrekta argument så kör du med religion för att rättfärdiga dina trångsynta åsikter. Om vi bortser från att jag tror lika mycket på gud som jag tror på gubben i månen, så skulle jag vilja fråga dig exakt HUR vi skulle kunna undvika en sjukdom genom att be och göra goda gärningar. Som du kanske har märkt så spelar det ingen roll vare sig man är god eller ond här i världen, eller om man ber tills knäna blöder. Dåliga saker händer hela tiden ändå, och det händer alla.

Vidare kan man ju spekulera i vad du käbblar om ifall du helt ärligt tror att en gud kan lösa alla dina problem om du är troende. Eftersom du har gud på din sida kommer ju inte du att bli sjuk av hiv ändå? eller hur?

Winther sa...

Bön och goda gärningar leder till helvetet. Inget av det kommer att vare sig stoppa sjukdomar eller rädda från döden. Det visste redan Martin Luther.

Tro allena leder till rättfärdighet men det var inte det vi diskuterade här.

När jag hänvisade till Bibeln så är det givetvis till Bibelns syn på sex. Gud är väldigt positiv till sex. Men det finns en restriktion - det ska bara förekomma inom äktenskapet.

Hade vi följt det budet så skulle inte hiv vara den epidemi det idag är.