måndag 21 april 2008

Sjuksköterska - ett kall

Sjuksköterska är ett kall. Den som vill tjäna pengar ska välja ett annat jobb exempelvis sophämtare. Det är ungefär som de som väljer att bli socionomer. De kommer aldrig att tjäna några pengar eller kunna betala tillbaka studielånen. Om man väjer ett sådant jobb så är det förmodligen för att man är ideologisk humanist och sådana tjänar sällan några pengar.

Men ofta krävs det goda intellektuella förutsättningar för att klara en sådan utbildning så de kan inte gärna skylla på att de inte visste det när de valde yrke. Vill du tjäna pengar sjuksköterska? Byt jobb. Att strejka drabbar tyvärr bara tredje man.

Sjuksköterskorna är de som bär upp en stor del av vårt samhälle, och de är värda dubbelt betalt mot vad de har idag men otack är världens lön. Sjuksköterskor räddar ofta andras liv och har ett enormt ansvar, men det får de inget betalt för. De har dessutom de sämsta pensionsavtalen. och Å andra sidan är det betydligt mer glamour i sjuksköterskejobbet än jobbet som sophämtare. Sophämtare är dock betydligt bättre betalt.

Nä sjuksköterska vill jag inte bli - sophämtare kan jag dock tänka mig. Det är ett framtidsyrke.

Relaterat:
Nu börjar strejken

21 kommentarer:

sere sa...

Det är klart dom ska få mer lön. Dom har rätt bra lön, men tanken på vad dom gör, är det för lite. Alla kan inte heller högutbilda sig, vem ska tar hand om våra barn och våra själv om vi blir akuta sjuka? Hur mycket ska lönen höjas, är annan sak, men rimligt fast grundlön måste det vara! Annars kommer vi ha problem med sjukvård i framtiden och det vill vi inte!

Anonym sa...

Lille vän, lever du fortfarande kvar i 1800-talet eller har du missat att Florence Nightingale är död och begraven sedan flera år tillbaka? Den tiden då sjuksköterskor var små näpna fröknar från goda familjer som endast kunde badda din panna eller hålla dig i handen när du var sjuk är även hon (gudskelov) död och begraven. Idag är vi sjuksköterskor välutbildade och ytterst kompetenta med mycket stort eget ansvar, vilket åligger oss genom den legitimation (läs på om den på Socialstyrelsens hemsida så att du vet vad det verkligen betyder)vi har. Ofta (läs: mycket ofta) är det vi som räddar liv och lem på patienter som söker akutvård hos oss av en eller annan anledning. Med ditt resonemang skulle alltså alla löner i vårt land ligga på några ören om dagen och kronor i månaden... Ty, man "får ju skylla sig själv" om man tog ett dåligt betalt arbete... Hört talas om löneutveckling, tro? Hur vore det om du växte upp, klippte dig och skaffade ett seriöst arbete? Jag vet att du nog ser dig som en "proffs" bloggare men lille vän, du är bara patetisk. Det du inte har någon aning om (liksom de flesta som tycker en massa om vårdstrejken) bör du nog läsa på om innan du öppnar brödklykan och bräker ut vällingstinna dumheter!

Eric von Zähringen, stolt syrra.

Helena(Sthlm) sa...

Ha ha! Det är klart att de ska arbeta ideellt! Nä, skämt åsido, det är absurt att de som "bara" tar hand om människor inte räknas. Och att tredje man drabbas... hur ska de strejka då? På sin fritid? Nä, på´t bara! Jag står på syrrornas och alla humanisters sida!!! Status o betalt ska ni ha!

Winther sa...

Men det har de ju redan - både status och betalt.

Helena(Sthlm) sa...

Mmmm... tänkte inte på det. Runt 21.500:- efter flera års utbildning, det är ju jättebra!?

卍卍GREFVEN™ aka The Spirit™℗®© aka Baron Wolfram von Himmelstrutz™®© aka The Great Blondino™®© aka Bräckemannen ™®©卐卐 sa...

"Med Jesus i fokus" Hur tänker du då?
Att man ska vara nöjd med dåliga villkor för att det är ett kall att hjälpa sina medmänniskor?
"Fler poliser och hårdare straff nu!"
Du verkligen kämpar för att samhället ska bli sämre och hårdare!

Anonym sa...

Folk ska oavsett yrke kunna leva på sin lön. Så enkelt är det.

Anonym sa...

Det roliga är att man ofta jämför med sophämtare, men de tjänar ju bättre än de flesta akademiker som inte har chefspositioner eller specialistkunskap. Många menar att läkare tjänar bra, men inte per automatik. Snittlönen för chefter är 32500 per månad stod det häromveckan. Många av dem har inte betald övertid. Konstigt att det bara är sköterskorna som strejkar och gnäller...

Winther sa...

Jag kan hålla med om att det är orättvist att en sjuksköterska som räddar liv har 15000 kr mindre i månaden än en sophämtare. Men sophämtare är också människor.

Om en sophämtare gör ett misstag går det oftast att rätta till. Men om en sjuksköterska gör ett misstag kan någon dö. Ansvaret är mycket tyngre på en sjuksköterska.

Visst håller jag med om det. Men Ni visste innan ni blev sjuksköterskor att ni inte skulle få någon lön mer än glamour och status.

Hade ni velat haft lön så hade ni blivit exempelvis blivit sophämtare eller läkare. Inte ska ni komma nu och strejka så vi andra blir drabbade.

Anonym sa...

Sjuksköterskorna ska ha högre lön. Så enkelt är det.
Henke

Anonym sa...

Då tycker jag du ska betala den Henke.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Jag blir så trött på dessa diskussioner om en sjuksköterskas (ssk) lön och allt prat om att sveriges invånare får betala högre skatt för att ssk ska få högre lön. Detta är bullshit!!! Om istället skattepengarna satsades på rätt sätt (vården) och inte på en massa kulturell skit som placeras ut över vårt land där det varken passar in eller ser bra ut, så hade problemet varit löst sen länge. Vi (skattebetalare, jag är oxå skattebetalare) behöver inte betala mer skatt för att vi (och även sjuksköterska) skall få lön för det arbete som vi gör. Utan det är fråga om statens "pengafördelande". Men det kanske är viktigare att ha en konstig sak i en rondell än att få bli vårdad i tid och på rätt sätt. Vad vet jag...

Winther sa...

Jag kan inte annat än hålla med Sofie här. Den offAntliga sektorn satsar våra skattepengar på helt onödiga projekt istället för att se till att de kommer till nytta.

Anonym sa...

Jag tycker att duktiga sjuksköterskor ska kunna ha en bra löneutveckling. Men den måste vara individuell i mycket högre grad än idag. ALLA kan inte tjäna 30 tkr i månaden, det måste få finnas skillnader. Som anhörig till en svårt sjuk man har jag sett mycket av vården och det finns ju verkligen oerhört duktiga människor. Men det finns också en hel del personal som knappast imponerar. Det måste någon våga säga. För övrigt kryllar det av akademikergrupper med låga löner (lärare, socionomer, m m). Man kan inte köra med utpressning och säga "men vi räddar liv, därför ska just vi ha höga löner". Även lärare, socialsekreterar, sophämtare (som någon nämnde) är en viktig del av samhället. Själv hade jag gärna varit sjuksköternska men jag valde bort det av löneskäl. Gör det ni också, om pengar är det ENDA som driver er...tycker jag.

Anonym sa...

David. Varför ska de kvinnodominernade yrkena som sjuksköterskor alltid räknas som ett "kall" med lite betalt medan mansdominerade yrken som ingenjör räknas som marknadsjobb med mycket betalt? Kan det bero på män som du? För vem är det som har bestämt att just sjuksköterskorna ska ha dåligt betalt?
Okej, de har haft dålig lön i alla tider, men är det inte dags att vi ändrar på det?
Och att du gnäller över att strejken drabbar dig är bara patetiskt. Du åker redan snålskjuts på sjuksköterskornas låga löner.
Du är egoistisk och trångsynt i ditt tankesätt. Om alla tänkte som du så skulle alla bli ingenjörer, men hur skulle samhället se ut då?
Nej, det är dags att betala kvinnorna vad de är värda, för det är nästan uteslutande kvinnor vi talar om. 3 års akademisk utbildning är värt mer, speciellt eftersom det handlar om en livsviktig samhällsfunktion.

/Jesper

Winther sa...

Jesper - jag tycker absolut inte att kvinnor ska ha sämre betalt än män. Jag fattar inte vad du fått det ifrån?

Det är helt fel.

Men din idé om att alla skulle söka ingenjörsjobb är bra. Bristen på läkare har ju höjt deras löner kraftigt. Om det bleve brist på sjuksköterskor och överskott på ingenjörer så skulle nog sjuksköterskornas löner stiga. De får alltså skylla sig själva att det inte blev ingenjörer istället.

Anonym sa...

Man väljer sina strider heter det ju.........o du är inte värd min tid eller kraft.Du mår troligtvis bra och är frisk.

Anonym sa...

Tja att läkarnas löner har gått upp kraftigt vet jag inte? Tror att det på lång sikt har minskat i köpkraft till ca 30% av 40-50 talets löner, det är iof. då främst beroende på lönestegringar i andra grupper vilket kan anses possitivt. På senare tid har dock stafettläkarna uppkommit pga. landstingens ovilja att betala bättre löner för de landstingsanställda trotts brist varför de flyr, detta finns även på ssk sidan. Det fungerar ju dessutom enbart pga. att offentliga sektorn är magiskt duktig på att skilja på "penningpåsar". Så i realiteten har bara en ny anställningsform uppkommit vilken har högre lön....

Vill även flika in att man får 19 500 som Vik Underläkare i uppsala dvs 2500 mindre än vad vårdförbundet kräver som ingångslön för en ssk som minst har läst 1,5 år mindre (och sannorlikt i lägre studietempo) än läkaren och har betydligt mindre ansvarsbörda! Så det sticker lite i ögonen när man som underläkare hör att dom tydligen gör allt jobb och bör ha mer samt att det är hemskt om en undersköterska tjänar mer trotts att hon har fler år i yrket!

Anonym sa...

Jag håller med Sofie i denna sak och vill bara understryka det.

Jonna SSK sa...

Jag önskar att jag förstod varför en snorunge på McDonalds ska tjäna mer pengar än vad jag gör.... Och att strejka - att det drabbar tredje man – ska vi strejka på fritiden då????? Och hur kommer det sig att när man stänger fyra avdelningar under en strejk (där arbetsgivaren ser till att bunkra med personal på andra avdelningar för att "täcka upp under strejken") så är det "samhällsfarligt". Men när man stänger minst ÅTTA avdelningar under sommaren och industrisemestern DÅ är det OK?
Och det är inget kall - och Florence var ingen mes (iaf om man läser hennes bok)så hon hade fan satt sig på folk och inte rört sig ur fläcken förrän lönen höjts. Men har man ett kärringfack (f##k you Anna-Karin)som säger att "vi ska bli kompenserade för vårt bidrag till vården” då kan man ju bli ###knullad för minimilön helt klart. Istället borde vi ha en kvinna eller man i förbundet som vågar säga; Nu stänger vi SöderSjukhuset i Stockholm tills dess ingångslönerna är på minst 25.000kr/mån - ha så kul people!