fredag 11 april 2008

Fördelar med finskt medborgarskap

Finland har infört en undantagslag som säger att fd finska medborgare och deras barn som är bosatta utomlands kan få tillbaka sitt finländskta medborgarskap om de söker det innan den 31 maj 2008.

Så passa då på att söka finländskt medborgarskap nu.

För den som reser mycket kan det ju vara en klar fördel med dubbelt medborgarskap. Min svärmor var i Dubai i förra veckan. Där vågade inte danska medborgare säga att de kom från Danmark efter mohammedteckningarna. De hade varit överlyckliga om de haft ett dubbelt medborgarskap och ett finskt pass att visa upp.

Ett sådant pass har ett monetärt värde av upp till $50 000. Det ska man inte kasta i sjön.

En enda nackdel som jag kan se är att 18-30 år gamla medborgare kan bli skyldiga att göra värnplikt. Men då får de i alla fall göra värnplikt i en riktig armé och får lära sig disciplin. Detta är en merit i arbetslivet senare. Värnplikten kan även vara möjlig att slippa om man ansöker om det. Om de får avslag på den ansökan går det att avsäga sig sitt finska medborgarskap.

Valfrihet alltså!

När du är utomlands och behöver hjälp kan du vända dig både till finska och svenska beskickningar.

Dina barn får rätt att gå i betald utbildning i finska skolor exempelvis den välrenommerade Svenska Handelshögskolan i Helsinfors. Deras teorier (professor Grönros) undervisas i alla ekonomiska institutioner över hela världen.

Om barnen dessutom bosätter sig i Finland under en tid så får de snabbare rätt till finsk pension. De får dessutom rösträtt och kan heja på Finland i Finnkampen.

Det kostar 240 € för en person att söka medborgarskap och då får barnen sitt medborgarskap gratis.

Men snabba på! Du får söka fram till den 31:a maj.

Mer läsning:
Migrationsverket

Inga kommentarer: