söndag 9 december 2007

Twingly och Blogger med egen domain

Jag börjar med slutsatsen så slipper du läsa hela sidan.

SlutsatsTwingly lägger till www i början av alla länkar. I syfte att få Twinglys länkar att fungera via Blogger när du använder en egen domän så är den enkla lösningen att använda sig av www.dindomän.se istället för enbart dindomän.se.

Se noga till att ställa in CNAME via din domännamsleverantör på ghs.google.com SEPARAT för www.dinddomän.se och dindomän.se. Om det inte går så gör det via ett motsvarande A-inlägg till 72.14.207.121 SEPARAT för www.dinddomän.se och http://dindomän.se. LÅT ALLTSÅ INTE DIN DOMÄNNAMNSLEVERANTÖR SYNKRONISERA WWW MED DINDOMÄN.SE då kommer inte twinglylänkningen fungera.


Det kan ta några timmar innan CNAME ändrigen slår igenom på internet. Efter det ska du konfigurera Bloggers instrumentpanel > inställningar > Publisering. Under avancerade intställningar skriver du in ditt domännamn med www före. Spara. Klicka i kryssrutan framför "Dirigera om dindomän.se till www.dindomän.se." Spara igen.

Klart! Bara att börja blogga!


BakgrundProblemet att Twinlylänkar inte fungerar fullt ut med Blogger och egen domän ligger inte i första hand hos Twingly utan är en begränsning hos Blogger. From Februari -08 kommer dock Twinglylänkar att fungera även utan www.

Texten nedan handlar om hur jag kom fram till detta och du behöver inte läsa det om du inte är dataintresserad.

En annan lösing är en .htacessändring som du kan se via denna artikel.

Många domäner som inte fungerar med Twingly
Jag har många domäner men ingen av dem använde www i början. Kravet på www i början av ett domännamn förvann för länge sedan så det är men stor förvåning jag upptäckte detta problem.

Jag har ca ett dussin testbloggar med egna domännamn som ligger på blogger blogspotdomäner och ingen av dem får besökare via Twingly. Vad värre är att Twingly inte automatiskt känner av detta problem. Twingly lägger utan vidare ut det felaktiga länkarna på tidningarnas sidor. De besökare som klickar på twinglylänkarna kommer till en felsida istället för den sida de hoppats på nämligen en av mina bloggar.

Jag har provat olika system Wordpress, Wordpress.mu och blogger med Ftp och nu blogger med blogspot. Det bästa systemet tycker jag har varit blogger med ftp till min egen server på Loopia Webhotell men när man kommer över 100 poster i bloggen blir det segt och svettigt att publicera. Detta gäller speciellt när man gjort ändringar i mallen. därför har jag börjat att använda blogspot istället och pekar mina domäner dit.

Mina funderingar har även kretsat kring att starta eget webhotell. Jag har tidigare testat att köra med fyra egna webserverar med PHP motor och SQL-databas. Jag provade några olika serverprogram men det som verkade enklast var Apache. Om man har några tusen besökare per dag så blir det livat i serverrummet då hårddisken måste nyttjas. Jag hade annnars hela servern och hemsidan i en ramdisk så datorerna blev knäpptysta. Underhållet tar sin tid och desutom vill jag inte längre ligga på en svensk server utan siktar på att ligga på blogspot.

Detta gjorde att jag och i ett första skeede startade jag upp ett dussin bloggar med egna domäner för att utvärdera blogger blogspot. Om försöket faller väl ut kanske jag flyttar ett par dussin domäner till från Loopia webhotell, som jag använder idag.

Ett test med egen domän på blogger och TwinglylänkarPå min domän Q10.nu lade jag upp CNAME via Loopia Kundzon där både www.q10.nu och q10.nu hade ghs.google.com som CNAME-inlägg. Detta sätt är det som Blogger förespråkar genom sina Hjälpsidor. Via Blogger lade jag in en redirect från www.q10.nu till q10.nu men en test med en fikiv Twinglylänk ger ett tråkigt resultat. länken redirectas till roten på domänen dvs http://q10.nu och inte till den testartikel som jag skrivit.

Jag kollar upp redirecten till http://q10.nu via via http://www.seologic.com/webmaster-tools/url -redirect.php

För att kontrollera att det hela fungerar börjar jag med att testa min grunddomän blogspotdomänen q10-nu.blogspot.com och får resultatet:

Server Response : q10-nu.blogspot.com
HTTP/1.1 301 Moved Permanently

Det blev en 301 redirect. Mycket bra, men vad blir det från www.q10.nu då?

Server Response : www.q10.nu
HTTP/1.1 302 Moved Temporarily

Aj aj inte bra... en 302 är inget vidare i SEO-sammanhang. Nåväl Godkänt med med anmärkning. varför då? jo en 301 redirect gör att sökmotorer indexerar om alla länkar som går dit till den nya platsen eftersom det är en permanent flytt av domänen. Därmed flyttas eventuell pagerank med också. En 302 redirect är bara tillfällig så då händer inget med indexeringen.


Nu tar jag bort redirecten från blogger dvs pekningen från www.q10.nu till q10.nu för att se om jag inte kan få bättre resultat via Loopias redirect istället. Jag loggar in på Loopia DNS (Loopia kundzon använder jag mera sällan) och väljer att från www.q10.nu "Skicka vidare till extern URL" vilken i mitt fall blir http://q10.nu.

Aj Aj det skulle jag aldrig gjort nu kommer jag inte in på sidan längre utan får en error: The page isn't redirecting properly" Denna error brukar man få om Firefox upptäcker en looop dvs att sidan skickar vidare dig till sig själv som skickar vidare dig till sig själv osv.

Jag går in på Loopia igen och upptäcker till min fasa att http://q10.nu pekar på sig själv... Inte bra. Efter kontroll med Loopia så visar det sig att de egenmäktigt och automatiskt lägger upp en redirect från subdomänen www.example.com till example.com utan att fråga kunden först...

KovändningNu provar jag något annat. Jag ställer in CNAME för både http://q10.nu och http://www.q10.nu på ghs.google.com igen som man ska enligt instruktioner på Blogger. ( Jag är medveten om att man egentligen inte ska göra så men det går via Loopia Kundzon om domänen är parkerad. Om du inte kan göra detta kolla slutsatsen i början av denna sida för alternativ.) Efter det väntar jag en timme. Sen loggar in på BLogger och går till instrumentpanel > inställningar > Publisering. Via Avancerade alternativ så skriver jag in www.q10.nu under "your domain", och skickar vidare q10.nu dit istället, alltså en helomvändning.

Denna variant gillar jag inte då jag vill ha en kort adress och inte ha med www i adressen men jag måste prova och Twingly tvingar mig till denna kokvändning.

Nu funkar Twinglys länkar fint till www.q10.nu och jag får kanske stå ut med att använda www framför min korta adress. I Ferbruari-08 har de lovat att ändra om så att man kan välja om man ska ha www eller inte framför sin domän.

Nu ska vi inte skylla hela skulden för detta på Twingly. Blogger har ochså en mycket lustig redirect som inte följer standard utan bara fungerar till rotnivå och vore det inte så skulle Twinglys länkar fungera fint.

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.