fredag 21 december 2007

Materialismens frukt - kval, stress och droger

Se till, att ni tar er till vara för allt slags girighet; ty en människas liv beror inte därpå att hon har överflöd på ägodelar. (Jesus Kristus i Luk 12:15)


Don't worry, be happy sjunger Bobby Mcferrin.


Du kan inte minska din ångest med droger, yoga eller genom shopping. Du kan inte materialistiskt köpa dig lycklig. Du kan inte köpa lycka till någon annan heller. Inse att köplusten kan leda till ett missbruk lika berodenframkallande som vilken drog som helst. Det är en kortvarig syntetisk lycka. Ge pengar till de fattiga och se till att ha ett bra sparande så får du ett flöde i din ekonomi. Missbruket leder till fattigdom eller olycka, som leder till mer sökande efter dopaminkickar - en ond cirkel. Bryt den. Slappna av.

Dagen citerar Martin Ingvar, professor i integrativ medicin på Karolinska Institutet;

"Det finns en fysisk förklaring. Djupt nere i stora hjärnan har vi ett belöningssystem som ger oss dopaminkickar när vi tillfredsställer våra behov. Och vissa behov är medfödda, som till exempel mat, vatten, sex och social säkerhet. Men andra sekundära behov är inlärda, liksom den dopaminkick vi upplever när vi omger oss med pengar och prylar. Och inlärningen går lättare om sekundära belöningar kopplas till de primära. Därför försöker till exempel vissa tillverkare att associera sitt bilmärke med bilder av lättklädda kvinnor”

Det hjälper inte med yoga vilket Aftonbladet försöker påstå. Yogan gör dig bara mera köpsugen. Du måste bryta med den materialistiska anden i dig som kräver och hungrar efter mer och mer. Det är som vilket missbruk som helst. Sluta använda din drog och du kommer i balans. Även din ekonomi kommer i balans och du kan istället ägna dig åt ett bra sparande till exempelvis en ny bostad istället.

Ett fantastiskt vittnesbörd över hur Gud kan befria en människa från missbruk handlar om Jonas Anderssons resa från Helvetet. Han gick från ett ångestfyllt liv i missbruk till ett glädjefullt liv med Gud. Ett annat vittnesbörd kan vi läsa i DN om Ann-Britt Aldeman i artikeln "Botad köpmissbrukare hjälper beroende" om tolvstegsprogrammet för köpmissbrukare.

Fråga dig själv om du verkligen behöver denna pryl innan du köper den. Finns det verkligen inget annat sätt att lösa detta behov?

Konsumtionen kan leda till ångest och ha-begäret är ett slaveri som leder dig bort från det som verkligen är viktigt i ditt liv.

Ingen har uttryckt detta bättre än Jesus, han sa inte "Shop til you drop", men;

Ty den som vill bevara sitt liv, han skall mista det; men den som mister sitt liv, för min skull, han skall finna det.
Och vad hjälper det en människa, om hon vinner hela världen, men förlorar sin själ? Eller vad kan en människa ge till lösen för sin själ? (Matt16:25-26)Ave Maria
2 kommentarer:

Anonym sa...

Sedan när kan yoga, meditation och droger inte bota ångest?

Visst är det kanske bättre med ett Schizofrenitiskt substitut i form av en låtsaskompis (läs gud) i de långa loppet. Men även gudstron är farlig precis som fotbollsfanatsism. När det blir fråga om tro kan inga bevis i världen stoppa de krafter som ligger bakom.

ex. en fotbollssupporter som supportar ett dåligt lag säger ändå att det laget är det bästa laget, även om de aldrig vunnit en match.

Precis på samma sätt ligger det till med gudsfanatism. Inga bevis i världen som bevisar att gud inte existerar kan få personen att ändra uppfattning.

Winther sa...

Tack gode Gud för det. Gud vet jag att han finns det är en övertygelse, grunden för allt jag vet.