fredag 29 februari 2008

Veganer vakna!

Aftonbladet skriver om en kille som fått en ny hjärtklaff. Detta skulle ju inte vara någon stor nyhet men nu har killen fått en hjärtklaff från en ko. Undrar vad veganerna säger om detta nya sätt att utnyttja kossorna?

Veganer kan ju inte ens käka honung. Det är att utnyttja bin. När jag var i Kanada kallades veganer för dumpster divers. Det vill säga soptunnedykare. Kanadensiska veganer åt mängder av kött som de hittade i soptunnor. De menade att kött från soptunnor var OK att käka då det var "ute ur systemet". Vad säger svenska veganer om det?

-----------
Bra
sparande.

-----------


Vad säger Bibeln? Jag har inte hittat någon vers om hjärtklaffar men däremot om människor som bara äter växter i Romarbrevet 14:1ff;

"Om någon är svag i tron, så upptag honom dock vänligt, utan att döma över andras betänkligheter.
Den ene har tro till att äta vad som helst, under det att den som är svag allenast äter vad som växer på jorden.
Den som äter må inte förakta den som inte äter. Ej heller må den som inte äter döma den som äter..."


Relaterat:
En ko räddade Dennys hjärta
Foto: iBjorn

6 kommentarer:

Tor Billgren sa...

Är det ett tecken på svaghet att vara vegan? Jag skulle tvärtom säga att det är en enorm styrka att avstå från kött. En enorm moralisk och andlig styrka.

Winther sa...

Men kära Tor,
du vänder alltid allting, att inte äta kött är bara kött.

Med andra ord materialistiskt. Att späka sig med långa fastor, att plåga sig själv, att vara sjuk och fattig. Allt detta har ju Jesus redan gjort och dött för så du kan inte göra det bättre än honom.

Eftersom han gjort det så behöver du inte göra om det. Om du ändå gör det så underkänner du hans offer och är värre däran än du var innan.

Anonym sa...

hjärtklaff från ko är långt ifrån nytt. tekniken att sätta in just denna klaff är ny, men klaff från ko har används i över 20 år. även klaff från gris används flitigt, men mest i fattigare länder, men även i sverige. t.ex i lund där denna klaff användes..

Winther sa...

Tack Emil för din kommentar,

Det var en nyhet för mig. Jag antar att en muslim inte skulle ta emot en hjärtklaff från en gris.

Jag har exempelvis hört att engelsmännen fick ett slut på självmordsbomningarna i Palestina genom att begrava de muslimska självmordsbombarna i grisskinn. Då trodde de att Allah inte kunde ta emot dem och självmordsbombningarna upphörde.

Anonym sa...

Hej... Vadå "kan inte käka honung". Rättare sagt, väljer att inte äta animaliska produkter. Det är bara mellan mig och mitt samvete, alltså "kan inte" är helt fel. Jag "KAN" ju. Soptunnedykare och veganer är två helt olika grupper. Allt kött är ju dött i soptunnan eller i kylskapet, därför är det ologiskt att som veg*n tycka att kött från soptunnan är okej. Dessutom är det ännu farligare för hälsan. Besök gärna Vegansociety.com för att läsa mer om riktiga veganer, hur och varför man blir vegan osv... Om man vill rädda sitt liv och döda en annan varelse är också mellan dig och ditt samvete. Själv tror jag inte att jag skulle ta emot en hjärtklaff från en ko. Men jag ska inte kritisera dig om du väljer annat. I dramatiska och svåra situationer finns det även människor som äter människor för att överleva. ("ALIVE" anyone?) Men ingen kritiserar folk som tar "omänskliga" beslut under omänskliga villkor. Vegansk livstil handlar om det man gör dagligen, för att nå ett gemensamt mål som ska hjälpa Jorden, djuren och oss själva. Det är orättvist att jaga efter kryphål för att bevisa att vi inte är perfekta. Jag tar ju medicin som testas på djur när jag verkligen behöver det. Men vad ska jag annars göra när det inte finns några alternativ? (Men det håller på att ändras också---) Men det finns gott om val för mat och kläder, och då tänker jag visst välja det som känns mer rätt. I framtiden kommer det att finnas ännu mer djurvänliga/veganska alternativ. Det är ju redan helt onödigt att äta kött, ägg och mejeriprodukter, använda läder osv då det finns så många bättre alternativ.

Hoppas du förstår oss lite bättre nu.

Winther sa...

Tack för din kommentar Vegan Girl!

Du verkar ha en vettig syn på det hela. Här där jag bor brände dock veganer ned MCdonalds för ett par år sedan. Det tyckte jag var att gå till överdrift.