lördag 2 februari 2008

Snurrig undersökning om supernannyn


Alltombarn skriver att Supernannyn bara kör med morot och ingen piska. Det är ju helt fel. Supernannyn Joe Frost tar i ordentligt och skäller ut en unge rejält, exempelvis i det sista avsnittet jag såg häromdan. Den ungen slog sin mamma och då ignorerade inte Miss Frost den ungen minsann utan hon hytte med fingret rejält och sade ifrån på skarpen.

Visst använder hon mycket positiv förstärkning (belöningar) men Supernannyn tvekar inte en sekund att använda negativ förstärkning (bestraffning) när sådan behövs. Jag tror dock positiv förstärkning används oftast.

---------------
Den bästa
investeringen
är en indexfond.

---------------

En metod hon använder är den klassiska skamvrån (naughty spot eller time out). Skamvrån kan vara en plats var som helst exempelvis kanten på en sandlåda och är inte lokaliserad enbart till en plats i hemmet. Skamvrån är en negativ förstärkning som barnet får sitta i någon minut när det varit olydigt. Om barnet avlägsnar sig från platsen så ska föräldern bära tillbaka barnet ända tills det förstår att det inte är någon idé att smita.

Så den undersökning Alltombarn hänvisar till är inte alls relevant när det gäller Supernannyn eftersom den mäter andra metoder än de Supernannyn använder.


Inga kommentarer: