lördag 19 januari 2008

Porrsurfning svårt att undvika

Det är svårt att undvika att komma in på obskyra sidor eller porrsajter om man jobbar på Internet. Jag skulle knappast döma eller ens påpeka något för den person som har porrsurfat i 4 minuter. Det är verkligen en storm i ett vattenglas som Dagen.se avslöjar. Dagen skriver att någon från KDs kansli varit inne på en porrsajt i 4 minuter. Det var Björn Wadström som avslöjade det hela skriver han själv i sin egen blogg.

Jag har tidigare jobbat som webmaster för en bank. Vi träffade ofta på porrsurfning i loggarna. Vi hade dock överhuvudtaget inte ens reagerat på ett besök på 4 minuter med 22 träffar. Det är mycket lätt att komma in på en porrsajt av misstag. Det räcker exempelvis med att öppna ett mail och sådan spam skickas ut i miljonupplagor varje dag.

Jag undervisade de anställda att göra sökningar från sökmotorer så att man öppnade alla länkar från en söksida i bakgrunden, tabbar eller i nya fönster. På det sättet spar man arbetstid. Istället för att den anställde ska sitta och vänta på att en sida laddas så gör denne annat under tiden. Vi hade över hundra anställda så varje minut som de kunde spara innebar ju 1,5 timmes sparad arbetstid. Om man då laddar exempelvis 10 länkar i tabbar så ligger ju en eventuell porrsida där ända tills man öppnar den tabben och det kan vara betydligt längre än 4 minuter.

De flesta sådana här sidor innehåller subrutiner som uppdaterar sidan efter några minuter och/eller öppnar massor av popup-fönster. Varje sådant popupfönster eller uppdatering loggas som minst en träff. Jag tror knappast att den personen gjort detta avsiktligt. Det är som sagt en storm i ett vattenglas.

2 kommentarer:

Björn Wadström sa...

Du skriver om storm i vattenglas. Det jag skrev en blogg om var ett litet utdrag. Jag kan publicera mer om du önskar. Mitt inlägg http://wadstrom.blogg.se/1200667656_hr_r_bloggen_som_avsl.html
riktade sig främst till Expressen som inte uppger älla till sina skriverier utan skriver Expressen avslöjar.
Så var det med det. Jag är inte intresserad huruvida kristdemokrater porrsurfar eller ej. Däremot reagerar jag på dubbelmoral. Tack för ordet.

Winther sa...

Hej Björn,

Kul att du hittade hit.

Stormen som jag påtalar är ju inte på din blog, utan att en tidningar som Expressen och Dagen tar upp en sådan mindre fadäs som en stor nyhet.

Sen håller jag helt och hållet med dig om de stulit nyheten från din blogg borde de ange källa och dessutom länka.