söndag 13 januari 2008

Människan är mer värd än djuren

Det är väldigt främmande i vår nordiska kultur att ha nöje av när djur plågas och skadas i exempelvis tjurfäktning eller som in den kinesiska djurparken där diverse djur "offras" till lejonen.

Nu är det ju djur vi pratar om och i äldre tider förekom till och med människooffer hos oss i Norden. Som tur är blev vi kristna och fick något bättre vanor. Men de finns de som påstår att de röda äpplena i julgranen egentligen symboliserar köttstycken från offrade människor och djur som man hängde upp på midvinterbloten.

Hur som helst har vi plundrat granen hemma hos oss idag och vi ägnade inte en tanke åt djur eller människooffer.

Jag hör till dem som inte anser att människan är ett djur. Människan är Guds skapelse och satt till att vårda jorden. När det gäller djur så finns det moraliska regler i Bibeln för hur de ska behandlas exempelvis, "Du skall inte binda till munnen på oxen som tröskar."(5Mos4:24). Det är också självklart att djuren har ett värde och att de har känslor, "Den rättfärdige vet hur hans boskap känner det, men de ogudaktigas hjärtelag är grymt."(Ord 12:10)

Människor är dock mer värda än djuren och efter syndafloden upphörde människorna med tillåtelse av Gud att vara vegetarianer och fick börja äta djur. Men från början var det inte tänkt så. Adam och Eva åt exempelvis inte djur.

Men idag kan jag inte se något fel i att göra exempelvis djurförsök så länge de prövas av en etisk nämnd.

15 kommentarer:

Anonym sa...

religios freak

Anonym sa...

Vad menar du att jag ska svara på det?

Anonym sa...

Det är ganska komiskt med människor som faktiskt tror på Gud och följer bibeln i dagens moderna samhälle. En liten rolig text från en blogg jag läste:

Läsvärt!

Magnus Samuelsson i Tånnö skriver ett ”öppet brev till de präster som skrivit under uppropet mot välsignelseakten för homosexuella” och så här står det att läsa:

”Jag har en del frågor till er präster som vet och kan allt.

Jag tänker sälja min dotter som slav (2:a Mos 21:7). Vad kan vara ett skäligt pris?

I Tredje Moseboken 21:20 står det klart och tydligt att jag får äga både manliga och kvinnliga slavar från ett grannland. En vän till mig hävdar att detta gäller bara människor utanför EU. Kan han ha rätt?

Min granne som jobbar på Kvantum insisterar på att jobba även söndagar. Enligt Andra Moseboken 35:2 så måste han dräpas. Är jag moraliskt ansvarig för att göra detta själv?

Jag besöker inte kyrkan då jag lider av stor närsynthet och enligt Tredje Moseboken 21:20 får jag inte närma mig Guds altare om jag ser dåligt. Min son konfirmerar sig nu och det vore kul att se hur han uppför sig i kyrkan. Är det okej om jag sitter i vapenhuset?

Kan mina barn börja träna fotboll i IFK Värnamo då Tredje Moseboken 11:7-8 säger att de inte får röra resterna efter en död gris. Eller måste de fortsätta spela här hemma med en plastboll?

En bonde här ute i Tånnö envisas med att odla olika grödor på samma jord och syndar därmed mot Tredje Moseboken 19:19.

Han har även den fula ovanan at svära mycket. Nu är hans fru inte heller mycket bättre då hon envisas gå klädd i kläder som är gjorda av mer än ett tygmateriel (vanligen bomull och polyester).

Är det nu nödvändigt att samla hela Tånnöbyn för att stena dem? (Tredje Moseboken 24:10-16). Kan vi inte bara bränna dem på bål som vi brukar göra med människor som ligger med sina släktingar (Tredje Moseboken 20:14)?

Jag vet att ni präster har gått på djupet i dessa frågor så jag ser fram emot tydliga och raka svar.

Stort tack till er rakryggade präster som tydligt visar att Guds ord är evigt och oföränderligt.”

Anonym sa...

Man bör läsa Gamla Testamentet i uppenbarelsen av det Nya Testamentet, annars kan man få sådana missförstånd som i den "roliga texten".

Anonym sa...

Var i Norden är det tjurfäktning? Du borde läsa på lite innan du skriver, jag tror att Spanien är närmast.

Nicke Grozdanovski sa...

Klart att människan är ett djur och som djur måste vi följa naturens regler och värna om den och dess invånare.

Anonym sa...

Exakt vad är det du vill ha sagt med ditt blogginlägg? Snacka om flummigt ickeresonemang.

Tycker du att det är rätt att kasta levande djur till lejon som en form av förnöjelse eller inte? Ditt allmänna babblande ger ingen insikt i vad du egentligen tycker, eller länkade du bara till artikeln för att få in lite besökare?

Och exakt vad vill du få fram genom att poängtera att människan minsann är Guds skapelse?! Djuren är ju också Guds skapelse och skapades enligt skapelseberättelsen på den femte och sjätte dagen.

Winther sa...

Tjurfäktning i Norden? Nä, det skrev jag väl inte? Läs inlägget en gång till är du snäll. Kina ligger heller inte i Norden, tror jag.

Men tack ändå för din kommentar, jag älskar kommentarer!

Winther sa...

Hej PS,

Tack för din kommentar.

Jag försöker få fram att människan inte är ett djur och att människan är skapelsens krona dvs är mer värd än djuren.

Om du tycker det är OK att offra getter eller kossor till Lejonen så skulle det vara intressant med en kommentar om varför du tycker det?

För min egen del så lierar jag mig till av den nordiska kulturen.

Anonym sa...

Du är en mycket underlig man David, jag blir nästan rädd när jag ser vilka olika syner vi har på livet och världen vi lever i. Jag läste några av dina tidigare inlägg och jag kan verkligen inte förstå hur du tänker. Det känns så overkligt att det nästan är som ett skämt som jag sett andra skriva. Det är ju nästan som om du anser att det inte finns något kollektivt ansvar utan bara att gud kan ge den slutgiltiga domen. Jag förstår dig inte alls helt enkelt och jag blir uppriktigt sagt rädd.

Winther sa...

Kollektivt ansvar? Kan du utveckla det begreppet?

Det är endast Gud som har den slutgiltiga domen. Vem annars? Det är helt normal kristendom som du anser vara konstig.

Skillnaden mellan mig och andra kristna är att de blivit tystade och håller sina åsikter för sig själva.

Men det sade Jesus inte att vi skulle göra utan att vi skulle predika evangeliet för hela skapelsen.

Givetvis vill inte Guds fiender det och jag räknar kallt med mothugg. Inte konstigt eftersom jag inte representerar en majoritet. De som tänker som jag är ca 2% av befolkningen i Sverige.


Du säger att du är rädd? Vad är du rädd för? Är du rädd att vi kommer att ta över? Då ska du fortsätta vara rädd. Vi kommer att ta över. Jesus fick ungefär samma fråga så jag får parafrasera honom; Vårt rike är inte av denna världen.

Anonym sa...

Det jag blir rädd för är det faktum att det finns människor med sådan syn på världen som du har, jag trodde människan hade utvecklats mer än så. Jag är själv ateist och har ingetning emot kristna, flera religiösa vänner. Men religösa fanatiker och fundamentaliseter förstår jag mig inte på, det är det som jag är rädd för.

Winther sa...

ok, jag förstår vad du menar. Men förkunnelsen om Jesus är en förkunnelse om kärlek inte om krig eller terror. Men även jag ogillar galna fanatiker. Tyvärr kommer de med svärd och inte fred.

Anonym sa...

"Människan är mer värd än djuren"...? Tycker inte du att det låter väldigt sjukt? I mina öron låter det j*ligt sjukt! Människor är också djur. Alla levande varelser och icke levande organismer är lika mycket värda. Bara för att vi människor är mer utvecklade än djuren och kan mer betyder det inte att vi människor är mer värda än djuren. Vi människor är mer brottsliga än vad djuren är. Vi mördar inte andra människor för att överleva, djuren mördar varandra för att överleva. Djuren är inte bättre än människan och människan är inte bättre än djuren. De är lika bra. Men jag själv står mer på djurens sida.

Winther sa...

Människan är mer värd än djuren. Människan är nämligen inget djur. Allt annat är struntprat.