tisdag 13 maj 2008

Lagiskhet lockar ingen

Det ena som det andra har jag sett under mina fåfängliga dagar: mången rättfärdig som har förgåtts i sin rättfärdighet, och mången orättfärdig som länge har fått leva i sin ondska. Var inte alltför rättfärdig, och var inte alltför mycket vis - inte vill du fördärva dig själv? (Pred7:16:17)
image
Vi kristna sätter ofta upp regler för hur vi och andra ska bete sig. Guds lag och människoregler. Den som tillämpar alla regler fullt ut kommer att hamna i sökljuset som en paragrafryttare. Man anses svår att umgås med. Ja, rent omöjlig att umgås med då det stormar i alla vattenglas. I sina egna ögon rättfärdig - i andras en farisé. En man pratar om men inte med.

Var har kärleken, glädjen och friden tagit vägen? Inte vill människor bli frälsta om frälsningen är ett regelfängelse? Jesus kände alla lagar och regler. Han bröt mot dem hejvilt. Nåd fick gå före rätt. Han stenade inte den prostituerade som lagen föreskrev att han skulle göra. Han förlät människor deras brister. Han tog på sig straffet för deras otillräcklighet.

Var en föregångsman. Gå du och gör som Jesus.

Inga kommentarer: