måndag 18 maj 2009

Jesus en förebild för oss alla

Vare sig du är troende eller inte är Jesus en bra förebild. Jag minns i min grundskola vilken verkligen var sekulariserad, där hade vi en regel som var uppspikad på väggen;

"Gör mot andra som du vill att andra ska göra mot dig!"

Det var Jesus som sade de orden, men det fick vi inte veta.

Relaterat:

Dagen.se: Jesus största förebilden

6 kommentarer:

Gargravarr sa...

Nu är vi där igen. Att du aldrig lär dej ;) Sist vi pratade om Jesus och Gud, blev du tvungen att ha, citat "ett lågmält samtal med herren" slut citat, för att övertyga oss om att Jesus är/var guds son.

Och nu påstår du att denne hycklare är en bra förebild? En man som uppenbart tagit på sej rollen som "frälsare". En snubbe som fejkat sin egen död och således också sin återuppståndelse. En lögnare och det är en bra förebild? Skulle du vilja förklara det lite närmare?

Jesus var inte mer guds son än "Bono" från U2. Eller varför inte Johan Mjällby? (Tänker organisera en ny handuppräckning på Råsunda Torg nästa helg) Lovar att jag kan få ett gäng snubbar att räcka upp handen.

Förklara gärna också det första konciliet i Nicaea, som ägde rum i mellan den 20 maj och 25 juli 325. Där man genom handuppräckning kom fram till jesus "gudomlighet". (Visst är det jobbigt att inte bara "pro" -bibliska ting dokumenterades från denna tid?

Man redigerade också om bibeln rätt hårt? Synpunkter? Kommentarer? Varför redigerade man bibeln? Varför handuppräckning? Vad hände egentligen? Kan det vara så att ett gäng gubbar ville behålla sin makt? Ville fortsätta förtrycka folk med meningslösa hot om helvete och skärseld?

Wagga wagga!

Winther sa...

Mötet i Nicaea kan möjligtvis ha haft en dold agenda men frukten blev ändå god.

Förlåtelse genom Jesu blod predikas idag varje dag över hela världen och människor blir befriade, helade och upprättade och kommer lättare nära Gud.

Guds plan fungerar även om vi ofullständiga människor försöker att medvetet eller omedvetet att sabotera den.

Guds plan är att vi ska umgås med honom precis som Henok gjorde. Han vandrade med Gud och blev genom sin vänskap med Gud frälst. Henok hade ingen kanon, ingen bibel, inget koncilie och han blev ändå frälst. Är inte Gud underbar?

Det gjorde han långt innan Nicaea och det gör Guds barn än idag. Tack vare Jesus offer är det ännu lättare idag.

Gargravarr sa...

Frukten av mötet i Nicaea blev att människan i stort hittade på en religion? Redigerade ihop en helig skrift som passade syftet och kom överens om att Jesus vad guds son? På så sätt hotade man till sej rikedomar och makt i århundraden. Och det är bra? Okeeej.

Nu blir jag lite nervös igen. På vilket sätt fungerar guds plan?

Men det är inte gud jag har problem med. Människor får tro på gud precis hur mycket dom vill. Det stör mej inte för fem öre. Men helst ser jag till att det inte finns någon gud. Eftersom om han finns, så är han en elak och synisk jävel.

Men Jesus, jag förstår inte att någon på 2000-talet med alla giriga människor kan köpa teorin om Jesus som guds son.

När det finns precis lika mycket som talar emot honom. (Ja källor från den tiden. Som ni som tror på honom alltid åberopar så fort tvivel ställs). Gamla testamentet är ju en manual för att kunna framställa sej som frälsaren. Inga varningsklockor? Men detta har vi ju varit igenom tidigare. Och då sa ju faktiskt gud till dej hur det ligger till.

Men utveckla gärna guds plan? Han skapade Jorden för att ha någon att umgås med?

Men ett par saker som jag är intresserad av att få en troendes tankar om;

Vad gjorde han innan han skapade Jorden? Vad gjorde han innan han skapade människan? Jorden är ju bevisligen lite äldre än så.Och Universum? Har gud hand om resten av Universum? Eller är han bara gud över Jorden? Vad gjorde han då innan jorden skapades? Innan Universum skapades.

Winther sa...

Gud är universums skapare så han hade säkert ett och annat att göra innan han skapade Jorden.

Gud skapade exempelvis visheten först av allt:

"Herren skapade mig som sitt förstlingsverk, i urminnes tid, nnan han gjorde något annat." (ps 8:22)

och Psaltaren 8:4 säger, "När jag ser din himmel, dina fingrars verk, månen och stjärnorna, som du har berett, vad är då en människa, att du tänker på henne, eller en människoson, att du låter dig vårda om honom?

Du frågar hur Guds plan är för att ha gemenskap med oss är. Det jag vet är att vi är skapade till Guds avbild och när jag umgås med Gud så är det väldigt gemytligt. Jag upplever det som att Han uppskattar det lika mycket som jag gör.

Hur planen blev till vet jag inte men det finns en judisk legend som säger att själarna fanns i himlen innan de kom till jorden men att vi inte har något minne av denna förtillvaro.

Det kan man ju utveckla men det blir lätt fel när man spekulerar. Men om själarna funnits innan så kan de ha begärt att få komma hit under en begränsad tid dvs en människas livstid. Då blir det hela lite som i filmen Matrix, detta unviersa är bara en tillfällig konstruktion och vi är evighetsvarelser som tillbringar en kortare tid här.

En livstid är ju egentligen väldigt kort om man jämför med vilka tidsperspektiv vi kan föreställa oss. Du talar själv om hundratals år och vi kan lätt föreställa oss tusentals eller till och med miljontals år.

Antag att du är som i den judiska legenden en evighetsvarelse som en dag ville spela ett "dataspel". Det går ut på att finna rätt livsåskådning - och din själ utan minne föds i en kropp här på jorden. När du dör är det Game Over och poängen räknas.

Hur det än ligger till så är jag på väg till Gud. Var är du på väg?

Gargravarr sa...

Hm...

Jag tycker egentligen inte du svarar på någonting. Du vänder saker och ting till det du vill tro på och det som känns bekvämt att tala om. Du börjar citera bibeln, när jag i inlägget innan påstår att bibeln och Jesus är ett hop-kok och ihop fabricerat av människor, för att kontrollera andra människor. Du undviker helt mina frågor/argument kring huruvida bibeln/Jesus går att ifrågasätta.

Enligt mej är bibeln ungefär som en rättegång, där man bara lyssnar på åklagar -eller försvarssidan. Den är så vinklad och man har medvetet redigerat den så. Det hela blir snett.

Så hur vet du att vi människor är skapade till guds avbild? Därför att det står i en bok skriven av människor?

Observera att jag skriver detta i en "god" ton. Inga anklagelser eller påhopp från min sida. Även om det kanske låter så ibland. Tycker bara det är intressant att diskutera.

Om själarna finns i himlen och vi föds på Jorden utan minne. Är vår själ på Jorden bara en gång? Eller återföds vi på Jorden? Bara så jag vet vad du menar.

Gör vi det, återföds alltså, och minnet återställs efter varje resa. Vad är det då för mening?

Om vi inte gör det, vart tar vi "evighetsvarelser" vägen sedan då? Finns det fler "Jordar"? Administrerade av samma gud? Olika gudar?

Eller är det himlen som gäller då? Skulle Jorden vara hållplatsen innan himlen? Vart har vi varit tidigare? Eftersom du påpekar att Jorden bara är en liten liten del av vår tillvaro. Hur ser din tro ut här?

Och hur räknas poängen? Det är här jag oftast rynkar på näsan åt kyrkan och det religiösa. Är biblen "manualen" för detta? Då är vi tillbaka där jag började detta inlägg.

Då är manualen för hur gud räknar sina poäng skriven av människor och redigerad av människor. Det är jag inte riktigt med på.

Speciellt inte eftersom nästan alla olika avarter av t.ex. den kristna tron tolkar den godtyckligt.

Ska den tolkas bokstavligt? I sådana fall är vi alla syndare, det kan jag lova dej.

Är det en tolkningsfråga hur vi ska tolka "manualen"? Handlar det då om vem som råkar ha turen att tolka den rätt? Och då har vi att göra med ett stort lotteri.

Eller är varje tolkning rätt? Har varje människa sin egen relation/tolkning till och av gud? Om varje tolkning är rätt, låt mej då svara på din sista fråga.

Då min vän är jag på väg till gud precis lika mycket som du. Skrämmande va? ;)

Winther sa...

"Tron är en fast tillförsikt om det som man hoppas, en övertygelse om ting som man inte ser." (Heb 11:1)

"vi vandra här i tro och inte i åskådning." (2Kor5:7)

Du säger att du inte tror på Bibeln men det gör jag. Den är grunden för det jag tror på. Jag tror inte på mina sinnen - de kan bedra mig. Hela livet kan vara en stor hallucination - så den grund jag står på är inte filosofisk typ Cogito Ergo Sum utan det är min tro på Jesus.

Gud är verklig - verkligare för mig än det jag ser hör och känner. Gud är min fasta tillförsikt, grundstenen jag står på. Innan jag trodde på Gud hade jag ingenting eller osäkerhet, kärlekslöshet och oro. Nu har jag kärlek, glädje, frid och ett hopp.

Liknelsen med själarna kan jag inte så bra och den har egentligen ingen betydelse utan var mer en krok att hänga upp tankegången på när det gäller vad som är Guds plan.

Jag tror inte på den legenden egentligen och den kan som i ditt fall förleda människor att tro att vi reinkarneras vilket jag inte tror på.

Jag tror det finns många "jordar" administrerade av Gud. När Gud skapade miljarder stjärnor så tror jag det finns ännu fler planeter med intelligent liv på.

Poängen med Poängen är att poängerna är gratis. Vi får dem av nåd genom en prestationslös tro på Gud. "Sannerligen säger jag er: Den som inte tar emot Guds rike såsom ett barn, han kommer aldrig ditin." (mark 10:15)

och visst är vi alla syndare. Ända tills vi tar emot förlåtelsen som är en gåva från Gud.

Men alla tolkningar av Bibeln är inte rätt. Jag skulle snarare säga att 99% av dem är från Satan och hans sätt att lura människorna bort från Gud. "21. Och om någon då säger till er: 'Se här är Messias', eller: 'Se där är han', så tro det inte.

22. Ty människor som falskeligen säger sig vara Messias skall uppstå, så ock falska profeter, och de skall göra tecken och under, för att, om möjligt, förvilla de utvalda." (Mark 13:21f)