söndag 1 juni 2008

Jesus kan förvandla din identitet

Smaka och se att Herren är god.
Säll är den man som tar sin tillflykt till honom.
(Psaltaren 34:9)

Aftonbladet skriver om en man som är transexuell och därmed alltid önskat sig att bli kvinna. Han är 73 år och har i hela sitt liv idisslat detta dilemma. Nu har han fått sin operation och blivit en hon.

Men det är bara 85 procent av könsbytarna som är nöjda.

Detta trots en omfattande utredning innan de får sitt könsbyte. Det finns andra sätt att få tillfredsställelse med sin identitet. Jag skulle vilja föreslå att innan man tar till kniven så borde man prova att bli pånyttfödd!

Bibelns sätt att byta identitet är ett gammalt beprövat recept som fungerat i tusentals år. Det går ut på att överlåta sitt liv i händerna på Jesus, glömma sig själv och ge sitt liv till honom. Då händer ett mirakel: När du offrar ditt liv så hittar du det verkliga livet med en verklig tillfredsställelse. Sådana saker som könsidentitet, pengar, social status, makt och andra världsliga ting får mindre betydelse. Du får ett nytt liv där du får bekräftelse, blir upprättad och blir tillfreds med dig själv som du är.

Detta är dessutom gratis!

Relaterat:
Bytte kön efter 73 år
Det viktiga är bekräftelse

65 kommentarer:

Anonym sa...

Vad bra skrivet, David! Du är helt på rätt spår. Ja, det är sant: Då man blir född på nytt genom tron på Jesus blir man en ny skapelse - en ny människa invändigt!

Anonym sa...

Kan du uppge källa tll uppgifterna om att det är 85 % som inte är nöjda med sin könskorrigering?
Vilka fler genetiska deffekter kan du vetenskapligt bevisa att Jesus botar? Eller är det endast transsexualism och intersexuella som kan jämföras med som du säger "pengar, social status och makt"?
Jag antar att du har STOR kunskap om vad det är och innebär att födas med transexualism eller vara intersexuell. Annars skulle du väl aldrig uttala dig eller hur? Fast det kanske räcker att säga att Jesus är lösningen på allt och DU är så bra att du har hittad den. Fint med religon eller hur?

Anonym sa...

Du skriver:
"Då händer ett mirakel: När du offrar ditt liv så hittar du det verkliga livet med en verklig tillfredsställelse. Sådana saker som könsidentitet, pengar, social status, makt och andra världsliga ting får mindre betydelse."

Men för dig har det tydligen stor betydelse eftersom du måste kommentera en persons önskan att korrigera en upplevelse av att vara född med fel kön.

Det du menar skall gälla för andra, gäller det inte för dig? För du är väl en frälst person?
Varför skall den 73-åriga Lois inte bry sig, när du tillåter dig att bry dig?

Winther sa...

Källa till att endast 85 % är nöjda finns i artikeln.

Winther sa...

Jenny - varför blir du arg? Jag försöker bara hjälpa till. Alla blir nämligen inte hjälpta av kniven.

Prova Jesus först säger jag bara. Det skulle ju inte vara kul att upptäcka i efterhand att det var en livsåskådning som saknades! Operationen är svår att reversera.

Jag tvingar dock ingen. Det är frivilligt. Men det har fungerat för andra så varför inte? Det är gratis!

Anonym sa...

Tråkigt att allt religösa hivar ur sig ska låta så stötande och fanatiskt, tror säkert du menar väl och jag kan se fördelarna med att pröva en metod som inte kräver en knivsegg. Men, tänk nu på att denna dam artikeln handlar om är över 70 år gammal, dvs. hon är född och uppväxt på en tid då sverige var långt mer religöst än det är idag och har hon trots sin ålder fortfarande inte ändrat sig så tror jag kristendommen ligger rätt långt bak på listan över beprövade metoder som inte hjälpt.

Winther sa...

Jag är definitivt inte religiös utan har en levande tro och tillförsikt till Jesus.

Det innebär att jag tror inte att någon prestation i religion kommer att hjälpa utan en prestationslös, enkel barnatro.

Anonym sa...

"Jesus hjälper"... tror du på det själv eller? Jesus & hans sagobok är till för dom som inte vågar gå sin egen väg. Sagobibeln består bara av en massa sagor som fördömmer folks fria rätt att leva sin liv efter egen vilja... Din blogg låter religiös-hjärntvättad!

Anonym sa...

I artikeln står det visserligen att färre än FYRA PROCENT ångrar sig. Så ca 11 % är mindre nöjda men ångrar sig INTE. Så i min värld verkar utredningarna funkar.

/Hertha

Winther sa...

Kära Hertha,

Läs igen. Jag har aldrig skrivit något annat än att det bara är 85% som är nöjda med könsbytet.

Winther sa...

Ja, jag tror att Jesus hjälper, nej Jag VET!

Anonym sa...

Mindre nöjd = inte missnöjda
Dvs 96 % gillar sitt val, vilket är fler än 85%... Tror knappast Gud skulle kunna fixa till det bättre, han måste ju isåfall misslyckats från början... Om man nu tror på sägner
/Hertha

Winther sa...

Vi är alltför fokuserade på materiella ting så som pengar, själsliga saker som könsidentitet eller andra världsliga saker.

När de andliga tingen blir viktiga för dig så ser du allt detta med andra ögon.

Anonym sa...

Om det nu stämmer att "endast" 85% är nöjda efter en könskorrigering så är ju det ändå oändligt mycket MER än 0%, eller hur?

Puckon. Om du inte vill byta kön så gör inte det. De som vill har ett mycket starkt skäl till varför de vill.

Att vara religiös är INTE lösning på något problem, snarare tvärtom.

I sann kristlig anda borde ni istället glädjas med denna människa som äntligen får må bra i sig själv. Eller är det inte just människokärlek såna som ni brukar predika? Lev som ni lär!

Winther sa...

Kamillah,
Jag önskar ingen att bli religiös. Religion är inte lösningen på någonting.

Vad människor behöver är relationer. Ett möte med Jesus ger så oändligt mycket mer än ett möte med skalpellen.

Anonym sa...

David skriver:
"Jenny - varför blir du arg? Jag försöker bara hjälpa till. Alla blir nämligen inte hjälpta av kniven."

Arg?! Vi har nog olika referenser i det fallet. Jag är/blir inte arg. Däremot kanske skarp i min frågeformulering. Det brukar bli så när jag möter en haltande logik.
Arg är jag alltså inte.

Du vill inte svara på min fråga? Eller så är jag ändå för otydlig i min frågeformulering. Jag gör ett nytt försök.

Du beskriver den frälstes vädergrund på följande sätt:

"Då händer ett mirakel: När du offrar ditt liv så hittar du det verkliga livet med en verklig tillfredsställelse. Sådana saker som könsidentitet, pengar, social status, makt och andra världsliga ting får mindre betydelse."

Om du vill att Lois och andra med henne skall finna det "verkliga livet med en verklig tillfredsställelse" för att sluta tänka på så värdsliga ting som könsidentitet.

Hur kommer det sig då att du som är frälst tycker att dessa värdsliga ting har någon betydelse? Lever inte du det verkliga livet, där könsidentitet, pengar, social status och makt har mindre betydelse?

Hur kommer det sig att du ger detta så stor betydelse att du bryr dig om att söka fakta om den här typen av operationer och lägger energi på bloggandet och kommentarerna?

Winther sa...

Arg eller skarp vilket som Jenny. Jag är ute efter att hjälpa människor och inte för att döma dem.

Jag gör vad Jesus sade åt oss lärjungar att göra. "Predika evangelium för hela skapelsen."

Jenny, det är därför jag existerar och det är meningen med mitt liv.

Bara därför Jenny.

Anonym sa...

Så i syftet att sprida evangeliet så kan du alltså frångå frälsningens värdegrund?
Du kan låta värsdliga ting få en framträdande plats i ditt liv.

Winther sa...

Det som betyder något är att rädda människor från att gå förlorade.

Jesus kommer snart, och då är det av yttersta vikt att du och jag är redo.

Det är min värdegrund.

Anonym sa...

Ok, då förstår jag. Tack för ditt klargörande.

Jag står på en annan moralisk och etisk grund än du. Jag kan inte kompromissa med min moral i så stora frågor.

Det måste vara besvärligt för dig när du hela tiden behöver förtydliga ditt byte av värdegrund i olika situationer.

Winther sa...

För mig är det viktigt att rädda liv inte att diskutera någon förmodad ändring av en påstådd värdegrund eller din överlägsna moral eller enastående etik.

God moral och enastående etik leder dig inte till Guds rike. Det finns ingen god gärning du kan göra för att imponera på Gud.

Djävulen försöker lura oss stackars människor att vi kan förtjäna Guds nåd. Det är lögn. Goda gärningar leder dig inte till Gud utan bort från honom. Helvetet är fullt av människor med goda intentioner.

Alla religioner är satans bländverk för att lura människor bort från Gud.

Det enda du kan göra är att slopa din intellektualism och bli som ett litet barn och tro som ett barn.

Lär känna Jesus, umgås med honom så visar han dig vägen hem. Det är en väg fylld med förakt från världens människor men i slutänden ger den evigt liv.

Det är det jag önskar dig och alla som läser detta.

Vi människor önskar oss så många saker i livet men vi lurar oss själva.

Det vi verkligen behöver är Jesus.

Anonym sa...

David säger:"För mig är det viktigt att rädda liv inte att diskutera någon förmodad ändring av en påstådd värdegrund eller din överlägsna moral eller enastående etik."

För mig är det viktigt att prata med människor så dom förstår mig.
Det spelar ingen roll hur bra och viktiga saker jag säger om jag är förvirrande och inkonsekvent. Jag förlorar dessutom i trovärdighet.

Jag förstår inte varför du skall värdera hela tiden. Jag är "arg", "har överlägsen etik och moral", hur kommer det sig att du relaterar till andra på det sättet?
Du har talat om att i din kamp för att sprida evangeliet så är sådana medel som att rådbråka din människosyn helt legala.
Jag säger att det inte är så för mig, bl.a. av skälen som jag anger ovan. Jag dömer inte eller bedömer, jag vill lära känna ditt sätt att tänka.

David säger:"God moral och enastående etik leder dig inte till Guds rike. Det finns ingen god gärning du kan göra för att imponera på Gud.

Djävulen försöker lura oss stackars människor att vi kan förtjäna Guds nåd. Det är lögn. Goda gärningar leder dig inte till Gud utan bort från honom. Helvetet är fullt av människor med goda intentioner.

Alla religioner är satans bländverk för att lura människor bort från Gud.

David säger: "Det enda du kan göra är att slopa din intellektualism och bli som ett litet barn och tro som ett barn."

Nu blir ditt resonemang helt oacceptabelt för mig.
För mig är det en uppmaning att sluta tänka, reflektera, ifrågasätta och fundera. För mig är det en hädelse att uppmana till att sluta använda de gåvor Gud har gett oss.

Vad säger att den väg du förespråkar inte är vilseledande bländverk?

Jag skulle aldrig vara så högmodig att jag påstår att jag känner Gud och Guds vilja, jag känner människorna men inte Gud.

David säger: "Lär känna Jesus, umgås med honom så visar han dig vägen hem. Det är en väg fylld med förakt från världens människor men i slutänden ger den evigt liv.

Det är det jag önskar dig och alla som läser detta.

Vi människor önskar oss så många saker i livet men vi lurar oss själva.

Det vi verkligen behöver är Jesus."

Din väg är inte min väg, jag ser nämligen inte att du väljer den smala vägen. Du tror du vet hur jag fungerar och resonerar, vilket är märkligt eftersom du konstant påstått saker om mig. Jag har frågat varit nyfiken och intresserad av dina tankar. Inte för att du svarat direkt på mina frågor, men du har försökt så gott du kan. Tack för det.

Anonym sa...

Jag blir galen när jag läser denna typ av artiklar. Detta är den stora faran med Internet att vilken idiot som helst kan få publicerat text.
Se denna text ur en själmördarpotentiell individs ögen.
Han skulle använda kniven på ett fruktansvärt sätt. Glöm inte när ni skriver detta om de som är beredda att byta kön att detta i många falla antagligen är en otroligt frustrerad person.

Hoppas att du/ni skäms som skapar av denna artikel. Om det är samma individ som siteägare så borde ni stänga denna site!

Sluta att lägga er i alla andra människors förehavanden. Var gärna religösa men håll denna typ av åsikter för er själva. Den är INGET annat än destruktiv.

Slutknorren "Detta är dessutom gratis" är ju direkt obscen.
Religon är allt annat än gratis. Ska vi neka er er möjlighet att utöva denna bara för detta!

Winther sa...

Jenny,
Du säger att det är högmod att påstå att man känner Gud.

Då känner du med andra ord inte Gud. Att jag säger att jag känner Gud beror inte på högmod utan på att jag träffar honom, umgås och talar med honom varje dag.

Det har inte gjort mig högmodig utan mycket ödmjuk inför hans vilja och intentioner.

Jag vill tvärtom påstå att om du inte känner Gud går du förlorad.

Anonym sa...

David
Jag möter Gud i alla människor, Gud finns i dig, mig och alla andra. Blundar jag för detta möte då går jag förlorad. Men det betyder inte att jag någonsin fullt ut kommer lära känna någon annan eller ens mig själv. Att tro att man känner Gud är att tro att man vet något om kärlek. Jag kan bara vara beredd på nya möten försöka lära mer och förstå bättre.

För mig är det svårt att ta till mig dina ord om vägen till Gud eftersom jag inte är överens med dig på dessa punkter:

*Du har talat om att i din strävan att sprida evangeliet så är sådana medel som att rådbråka din människosyn och vädergrund helt legalt.

*Du uppmanar att sluta tänka, reflektera, ifrågasätta och fundera. För mig är det en hädelse att uppmana till att sluta använda de gåvor Gud har gett oss.

Jag är nu inte arg eller överlägsen eller på något annat sätt dömande.
Jag har samlat fakta från vår dialog och sammanställer punkter där vår bild av Gud, världen och människan går isär.
Jag gör detta med förhoppningen att du skall förstå att för mig är den väg du visar på intet sätt övertygande.

Winther sa...

Jenny,

Gud finns inte i alla människor. Vissa är fyllda av sig själva och andra är fyllda av avgudar så som girihet makt och religion. Men alla människors ande är från grunden Guds avbild. Om det är det du menar har du rätt.

Jag kan inte se att jag rådbråkat min människosyn eller värdegrund. Den står fast. Jag har nog en annan värdegrund än vad du har.

Min värdegrund utgår från bibelns syn på människan. Hon är innerst inne fylld av ondska och måste vända om för att bli god. Människan måste fostras till godhet.

Av ditt resonemang tycker jag mig se att du har en humanistisk människosyn. Det har inte jag. Humanismen utgår från att människan är innerst inne god. Fostrar man människan så förtrycker man det goda i henne. Det är ingen biblisk lära utan en människolära.
Den går inte att förena med bibelns bokstav och klassisk kristen tro.

Det andra du tar upp har jag behandlat i min artikel om TRO!

Anonym sa...

David du säger att: "Jag kan inte se att jag rådbråkat min människosyn eller värdegrund. Den står fast. Jag har nog en annan värdegrund än vad du har."

För att göra det så tydligt det bara går...jag sammanfattar vårt tidigare resonemang.

Jenny frågar: "Så i syftet att sprida evangeliet så kan du alltså frångå frälsningens värdegrund?
Du kan låta värsdliga ting få en framträdande plats i ditt liv."

David Winther svarar:
"Det som betyder något är att rädda människor från att gå förlorade.
Jesus kommer snart, och då är det av yttersta vikt att du och jag är redo.
Det är min värdegrund."

Med utgångspunkt från det resonemang som leder oss fram till ovanstående fråga och svar så blir bilden klar:
Du vill sprida evangeliet till Lois och andra med henne för att de skall finna det "verkliga livet med en verklig tillfredsställelse" för att sluta tänka på så värdsliga ting som könsidentitet.

Trots att du är frälst så tillåter du dig själv att ge värdsliga ting stor betydelse? Du söker fakta om den här typen av operationer och lägger energi på bloggandet och kommentarerna?

Ännu tydligare:
Lois skall bli frälst för att sluta lägga energi på världsliga ting
Du är frälst men lägger en hel del energi på världsliga ting.

Vad är detta än olika människosyn och värdegrund. Du säger i en tidigare kommentar att jag påstår mig ha en "överlägsen moral eller enastående etik". För mig är det inte så enastående etiskt att göra för andra vad jag vill att andra skall göra för mig.

David säger:"Min värdegrund utgår från bibelns syn på människan. Hon är innerst inne fylld av ondska och måste vända om för att bli god. Människan måste fostras till godhet."
Jag förstår att din kunskap om människan inte är så stor. Jag har ägnat mitt liv åt att möta människor, tala med dom och lära mig mer om människan. Du tror du förstår hur människan fungerar eftersom du tror du förstår Gud. Hade du mött männsikan och lyssnat istället för att vara så upptagen med att prata så hade du upptäckt något annat. Men då måste man som sagt vara beredd på att fråga, upptäcka och lära känna. Man kan inte leva i förvissningen om sin egen förträfflighet. För mig är detta den sanna ödmjukheten.

Jag förstår att du vill att jag skall vara humanist, jag är också ganska säker på din syn på humanister som kristenhetens värsta belackare. Nu är inte tillvaron så lätt att kategorisera. Jag är närmast teist.

Winther sa...

Jenny,
Du utgår från att jag låter världsliga ting få en framträdande plats i mitt liv i det att jag bloggar och kommenterar.

Nåväl om du tycker att min blogg är världslig så låt gå för det. Syftet med bloggen är att dra in så många besökare som möjligt så att de kan få en bild av Jesus. "Med Jesus i fokus" är bloggens valspråk.

Många artiklar handlar om världsliga ting men inte vilka som helst utan sådant som drar folk.

Jenny, du säger att din kunskap bygger på möten med människor.

Jag har ett yrke där jag under många år träffat åtskilliga olika människor varje dag.

I mitt jobb är det viktigast att lära känna dessas mål i livet deras önskningar och drömmar. Jag intervjuar dem om vad som är viktigt för dem och vad som driver dem framåt. Detta i syfte att göra mitt jobb som består i att uppfylla människors drömmar.

I dessa möten finns det en dokumenterad samtalsbalans på 60/40 vilket innebär att jag lyssnar betydligt mer än jag talar.

Jag har fått all kunskap om människan jag behöver. Jag har verkligen inte bara läst mig till i Bibeln hur människor fungerar. Men Bibeln hade rätt! Jag har mer kunskap om hennes förmåga till ondska än jag skulle vilja ha. Jag vet vad som finns i hennes hjärta.

Jenny, vad människor behöver är Jesus. Omvändelse! Andens frukter, kärlek, glädje, frid och så vidare.

Det var intressant att du kallar dig närmast teist. Vad är det för något?

Anonym sa...

Tack för att du delar med dig av dina yrkeserfarenheter. Det var intressant. Själv arbetar jag med samtalsterapeutiska möten enskilt eller med människor i grupp.

Jag känner igen din människosyn tolkad ur bibeln där människan innerst inne är ond och skall fostras till godhet.

Jag vet att en nyfödd människa inte är ond eller god. Däremot av Gud begåvad med olika temprament. Som vuxen/förälder/anhörig har vi den stora uppgiften från Gud att ge den lilla människan dentrygghet, kärlek och vägledning i livet vi kan. Lyckas vi blir det en människa rik av Guds gåvor, misslyckas vi så blir det en förkrymt och olycklig människa som har svårt att se och ge vidare av Guds kärlek.

Jag vet att din syn på min väg till Gud inte är den "rätta vägen", men som sagt dina argument att följa "din väg" har än så länge inte övertygat mig.

Om Teism ur Wikipedia:
Teism (av grek. theos "gud"), filosofisk eller religiös rikting som menar att det finns en transcendent (= översinnlig, ej möjlig att uppfatta eller förstå) och personlig (ett väsen eller en kraft i sig själv varande, dvs. inte något "utspritt") Gud som dels är upphovet till universum och som dessutom ingriper i mänsklighetens historia genom att framför allt ge människorna en tro.

Winther sa...

Jenny,
Du skriver att Du vet att människan inte föds god eller ond. Då erkänner du samtidigt inte Bibeln som auktoritet.

Jag antar att du har andra auktoriteter som ex Freud, Jung eller så är du modern och ansluter dig till empirisk vetenskap som ex KBT. Jag vet inte vilken skola du tillhör men om du är Teist enligt Wikipedias definition så tror du alltså även på ett övernaturligt väsen?

Anonym sa...

Nej, bibeln kan inte bli auktoritet för mig. En bitvis intressant samling skrifter skrivet av människor.

Som sagt jag känner människan och litar inte det minsta på att det verkligen är Gud som med sin ande väglett alla skrivna ord, felöversättningar och revideringar.
Det är människan och människans politiska egenintressen som resulterat i världens mest misshandlade textsamlingar.

Vissa delar av bibeln är min andliga guide. Eftersom jag gör ett urval så kan jag heller inte kalla mig kristen. Men den Gud jag tror på finns beskriven i delar av Bibeln.

Jag tror på Gud som en andlig existens, gör inte du det?

Jag tror inte på EN metod eller ett teoretiskt angreppssätt när man skall hjälpa människor. Människan är en unik varelse och mötet med personen står alltid främst. Vilka existentiella dilemman försätter den enskilda människan i kris?

Jag är utbildad och handledd både utifrån kognitiva och psykodynamiska teoribildningar.
Mitt angreppssätt är mycket pragmatiskt och det är som sagt den enskilde människans unika förutsättningar som får styra.

Jag har på senare år kommit att intressera mig mer för människan i sitt familjesammanhang och har därför utbildat mig i det som kallas systemisk familjeterapi.

Freud har ju haft en historiskt viktig roll i fråga om psykiatrin och psykologins framväxt. CG Jung var en intressant man vars teorier också numera går att återfinna som kuriosa i Psykologisektionen på bibliotekets mest igendammade hyllor.

Visst har empirin intresse när det gäller att bedriva vård insatser. Vill du helst ha hjälp med en bevisat fungerande metod eller med en som jag just nu hittade på?

Är du ute efter att polemisera mellan kristenhet och psykiatri/psykologi/psykoterapi så kan jag berätta att jag samarbetar dagligen med personer som är praktiserande kristna och vi har inga problem att enas i en gemensam idé om hur man skall hjälpa människor.

Winther sa...

"Gud är ande" så visst tror jag att Gud är en andlig existens precis som jag är en ande och en avbild av Honom.

Gud skapade ju människan till sin avbild och människan består av tre delar, ande, själ och kropp. Det är alltså anden som är Guds avbild.


Polemisera mellan kristenhet och psykologi vet jag inte om jag kan jag göra?

Däremot anser jag psykologi vara en avsevärt övervärderad vetenskap. Det är helt enkelt otroligt hur häxdoktorer från psykologins område blåst människor genom oändliga pskyoterapitimmar för miljarder kronor.

Idag börjar i alla fall försäkringkassor reagera och vetenskap och beprövad erfarenhet börjar få fotfäste. I min egen akademiska gren, ekonomin, ligger tyvärr efter psykologin när det gäller empiriska studier och tillämpningar. Pengarna styr men det har jag skrivit mer om på indexfond.nu.

Anonym sa...

Ja det var så jag hade tänkt mig din Gudsbild... =o)

Det finns mer än en likhet mellan psykologins värld och vad man kan stöta på i den kristna världen, övertron på starka uttolkare av "den sanna vägen", sektbeteenden och mycket tro i brist på vetande.

Visst finns det psykoterapeuter som jobbar på oetiska grunder.
Så på din kommentar om "häxdoktorer från psykologins område" kan jag inte annat än säga att detta handlar om människans beteende, vare sig det sker i Knutby eller i terpisoffan.

Jag är landstingsanställd och legitimerad, dock inte som psykoteraput men som sjuksköterska. Jag är skyldig att utföra mitt arbete enligt Hälso- och sjukvårdslagen och som du påpekar vetenskap och beprövad erfarenhet. Som översynsmyndighet finns socialstyrelsen. Vi är skyldiga att anmäla våra misstag/avvikelser till socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Jag trodde att ekonomin var väldigt forskad på, "ni" som till och med har ett eget nobelpris. Att pengarna styr det är jag allt för smärtsamt medveten om. Det vänder sig i magen inför det faktum att pengar ofta är det som "avgör" en människans värde.

Winther sa...

Nobelpris ha! Det var inte Alfred Nobel som instiftade det så till och med det är falskt. Det heter inte ens nobelpriset i ekonomi utan "Riksbankens ekonomipris" men för att ge det glans så utdelas det i samband med de riktiga nobelprisen.

Det sorgliga med det priset är att de seriösa forskare inom ekonomins område som fått priset inte blir respektarade av banker och fondbolag. Kolla här på Steg 2.

Själv är jag licensierad finansiell rådgivare. Som jag nämnde tidigare är mitt jobb att se till att människor har några korvören kvar som pensionärer.

ATP-systemet är borta. Mr G.Persson tog pengarna bl.a. till statssbudgeten. 70-talisterna kallas i min bransch för den pensionslösa generationen.

Men några av de som är värst drabbade är sjuksköterskorna. Det finns beräkningar som säger att du kommer att få leva på 45% av din inkomst. Ni har de sämsta pensionsavtalen av alla yrkesgrupper jag känner till.

Och så har ni dessutom strejkat och därmed ställt till det ännu värre för er själva. Men så är det här i världen.

Min hustru är undersköterska med sk delegering och ansvarar för liv och död. Hon har inte hälften av min lön men tio gånger mera ansvar.

Men nu hamnade jag alldeles offtopic... vad var det för ämne på denna artikel? Ja just det transsexuelitet.

Jag är övertygad om att Jesus kan ändra en människa genom att göra hennes ande pånyttfödd i ett nu på ett ögonblick.

Själens frälsning tar dock tid. Paulus sade att "vi måste arbeta på våra själars frälsning" På grekiska heter själ Psyké och är alltså inte syninymt med ande som många tror.

Psyké dvs intellekt och själsliv, tankar och känslor är alltså saker som Paulus ansåg att vi själva ansvarade för och kunde ändra.

I västerlandet har vi fått för oss "att man kan ju inte rå för sina känslor" men det är inte INTE sant.

Dina känslor kommer (något förenklat) från dina tankar enligt bibeln. och eftersom du kan styra dina tankar så kan du även styra dina känslor och dina handligar.

Vad säger du om det?

Anonym sa...

David Winther säger: Vad säger du om det?
Ja, vad säger jag om det? Jag säger att jag börjar tycka mer om och mer om vårt samtal =o)
Den ekonomiska situation du beskriver är mig allt för sorgligt bekant...och att Ekonomipriset egentligen inte är instiftat av Nobel det vet jag. Men det är i alla fall mer än vad te.x. psykologin eller sociologin har...

Men för att återgå till psyche/själ/ande och psykologin...

För mig är själen platsen där anden finner plats. Anden är Gudomlig och kan växa eller krympa beroende på mina personliga val att öppna mig för Gud.

Min bild av människan är mycket förenklat att vi befinner oss i en samverkan av tankar, känslor och beteenden. Dessa tre finns representerade i funktionsmönster, scheman eller kartor. För att förändra en tanke, känsla eller ett beteende så måste du förändra hela schemat av kopplingarna.

Vägen till förändringen av kopplingsschemat kan gå antingen via att direkt påverka tanken, känslan eller beteendet. Olika människor har fallenhet för olika ingångsvägar till förändringen.
Lättast åtkomlig är ofast vägen via tankarna eller beteendet.

Huruvida man inte kan "rå för sina känslor" är för mig ingen självklar fråga. De scheman jag beskriver formas av en rad faktorer. En stor faktor är de relationer du möter under din uppväxt. Vilka sammanhang av tankar, känslor och beteenden får du lära dig? Kan man rå för vad man som barn fått lära sig är det rätta? Innan du upptäckt några alternativ så vet du inte annat.

För att göra en jämförelse med frälsningen, kan du rå för att du varit blind för Jesus innan någon öppnat dina ögon för frälsningen?

Anonym sa...

Tillägg:
Tankar, känslor och beteenden går att påverka genom vijan.
Andlig utveckling är både styrt av viljan och Gud.

Luka(s) sa...

Vad du inte verkar förstå David, är att transsexualism är en sjukdomsdiagnos. Det du i verkligheten föreslår är alltså att personer med en väldokumenterad sjukdom med en av vetenskapen erkänt verksam behandling, istället för denna behandling ska gå iväg till närmsta kyrka och be om helande.

Det är ungefär lika cyniskt och världsfrånvänt som att predika att epilepsisjuka och diabetiker ska undvika den medicinska behandlingen och istället vända sig till jesus och be om helande. Det är en farlig inställning, som i sektliknande sk. kristna sammanhang har skördat liv!!

Det finns inga som helst seriösa och vetenskapligt trovärdiga belägg för att någon transsexuell patient blivit "botad" av att bli frälst. Lika lite som det finns vetenskapligt erkända och trovärdiga belägg för att frälsning kan "bota" folk från cancer eller förlamning.

Givetvis är det omvälvande och till själen helande att bli frälst, och givetvis är det målet för alla människor. Men, om man tror att lösningen på alla problem i jordelivet är att sätta sig på sin bak och be Gud om hjälp då har man missförstått något. Gud har sett till att vissa människor har begåvningar för att vara läkare, det vill Han att vi ska använda oss av. Precis som han vill att vi ska äta den mat som andra av Hans tjänare odlar, bo i hus som en tredje grupp tjänare bygger och själva hjälpa till och tjäna med de gåvor vi fått. Inte sitta som fågelungar och låtsas att Gud är en slags jultomte!

Låt mig citera min egen hemsida, med humor går det kanske lättare . ;-)
"-Har du provat att be Jesus hjälpa dig och hela dig istället?
-Jodå, om man bara lät bli behandling så skulle man bli helad, lovade pastorn. Tyvärr vägrade min MS-sjuka bekant följa Jesus och sluta med sin behandling. När effekten av narkosen gått över insåg jag också att idén inte var så bra.

Jag tror definitivt på Gud och att Han helar. Bland annat genom att Han ser till att folk har en fallenhet för läkaryrket. Gud är inte Jultomten, sätter du inte plåster på såren kommer Han inte att mirakulöst se till att hela ditt sår. Han kommer säga åt dig att sluta vara lat! Vill du inte lyssna är det ditt problem, men gör det inte till mitt problem också."

För övrigt noterar jag att Du åtminstone verkar bry dig såpass mycket om pengar att du har reklam på din blogg, något många andra undviker. Och vad är egentligen en blogg, om inte ett tydligt tecken på att man vill bli sedd, dvs bryr sig om social status??

Shalom/ Lukas, man med transsexuell bakgrund och kristen

http://lukas.romson.org

Winther sa...

Hej Lukas,

Trevligt att du hittade hit.

Jag säger bara att man först ska pröva Gud i detta fall innan man tar till skalpellen.

Winther sa...

Jenny,

Det var ett kärnfullt inlägg!

Du frågar:
"För att göra en jämförelse med frälsningen, kan du rå för att du varit blind för Jesus innan någon öppnat dina ögon för frälsningen?"

Svaret är nog nej. Men trots arvssynden är jag även innnan frälsningen ansvarig för mina handlingar. Det är som om Gud lagt in oss ett samvete som ger oss normer för hur vi borde agera.

Anonym sa...

David, du anser alltså att jag inte är frälst på riktigt?
Jag har varit frälst i över 15år nu, likväl är jag transexuell. Min störsa ångest innan jag gjorde något åt det var att jag var rädd för Gud och hans "dom" och för vad såna som du skulle säga. Hela mitt liv har tidigare trots min tro och fulla övertygelse om att Gud existerar o lever i mig varit mörkt på ett sätt jag inte tror du ens kan föreställa dig i din vildaste fantasi. När jag bestämde mig för att börja leva som den jag kände på insidan att jag var så släppte mörkret över en natt.
Plötsligt fylldes mitt liv med ljus, frid och harmoni. och min relation med Gud blev så mycket klarare och bättre.

det är bra att du vill väl, men jag tror tyvärr inte att bli frälst är lösningen på alla problem, en del måste man göra själv åxå. Som att söka jobb när man är arbetslös, för även om man är frälst så kommer det inte bara ett jobb på posten åt en.
en annan sak som slog mig det första när jag kom till din blogg idag var att du hade reklam för match.com en allt annat än "kristen" sida i mitt tycke, det att du har sjukt massa reklam gör tyvärr att jag inte kan ta dig på allvar då du säger att man inte ska låta världens värderingar fylla en.

Jag tror att du behöver se bjälken i ditt eget öga innan du går på oss transexuella om hur fel det r att vi väljer att lägga oss under kniven.
/en numera glad kille

Winther sa...

Min kommentar om frälsningen var till Jenny.

Jo, Lucas jag anser dig vara frälst, och dessutom på riktigt om du bekänner dig till Bibeln då frälsningen är klart definerade i Rom 10:9.

Luka(s) sa...

David, är du så högmodig att du tar för givet att jag, som kristen, inte talat med Gud om min transsexualism?


Sjävlklart har jag det. Och jag vet, med absolut säkerhet, att Gud älskar mig och anser att jag gjort rätt.

Vad är det som säger att jag är sämre på att lyssna och förstå på Guds vägledning än vad du är?

Mvh/ Lukas

Luka(s) sa...

David, din kommentar om frälsning bör nog riktas till den som undertecknade "en numera glad kille". Jag undertecknar med Lukas, med K för övrigt.

Det existerar nämligen flera kristna fd transsexuella i Sverige. Ingen av oss har blivit "botade" av att bli frälsta, många har förmodligen sökt vägledning hos Gud.

Att i förtröstan på Gud söka tröst och vägledning inför svåra stunder är nämligen inte förbehållet bara vissa kristna. Även vi som inte hör till den karismatiska väckelserörelsen, som jag antar du gör, har möjlighet att få bönesvar och förstå dem.

Winther sa...

Lukas,

Lugna ned dig lite nu. Det finns hjälp att få. Det är det jag försöker framföra. Du säger att jag är högmodig och det är sant att jag många gånger varit. Men nu försöker jag i alla fall att vara ödmjuk och underordna mig Guds ord.

Det säger att det går att bota sjukdomar.

Känner du till exodus international?

De hjälper människor som önskar ändra sin sexuella läggning. Men om du inte vill det så är det givetvis frivilligt.

Exodus International

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Luka(s) sa...

David,
det du föreslår kan allvarligt skada sjuka människor. Som kristen blir jag givetvis upprörd, precis som jag blir när Jehovas Vittnen försöker få folk att förvägra sina barn ska få blodtransfusioner eller när andra välmenande men totalt förledda människor försöker få cancersjuka människor att sluta med sin behandling för att visa Gud att de fullständigt litar till Hans helande kraft.

Det du föreslår är helt enkelt farligt, försök förstå det! Om man ingenting kan om medicin eller psykologi bör man avhålla sig från att ge folk råd i såna frågor. Du menar väl, men din okunskap är väldigt farlig för de som tror att du vet vad du talar om.

Tänk efter, hur brukar du själv hantera situationen när du blir sjuk? Brukar du strunta helt i att gå till doktorn, strunta i huvudvärkstabletter, strunta i penicellin? Och istället be Gud om hjälp?
I så fall är det ditt val, även om jag skulle önska att du inte gjorde så eftersom det kan vara farligt för dig. Men, jag tycker det tyder på ett osunt kontrollbehov hos dig att försöka få andra att göra detsamma. Kanske behöver du fokusera lite mindre på hur andra ska leva sina liv och istället fokusera på hur du själv bör handla för att följa Guds ord?

Har du prövat dig själv när det gäller din blogg? Bloggar du för din egen skull eller för Herrens skull? Har du reklam för din egen skull eller för Herrens skull?

Lyssan nu på en gammal man, som varit bekännande kristen i över 35 år. Det är lätt att missledas och blanda ihop en önskan att följa missionbefallningen med den mer värdsliga önskan att synas och få känna sig betydelsefull. Jag tror du behöver fundera på om du fallit i den fällan. Det är väldigt lätt hänt, ingen är perfekt. Jesus förlåter, om du gör bättring.

Shalom / Lukas

Winther sa...

Lukas,

Att be till Gud har inte skadat någon. Det är inte ett dugg farligt. Det leder till evigt liv, helande och läkedom. :)

Det du dock försöker krysta fram att jag på något sätt skulle hindra människor från att söka läkare är helt enkelt inte sant, Lukas.

Bibels Lukas var ju till och med läkare!

Luka(s) sa...

David,
när du tycker att personer som har en sjukdomsdiagnos kontaterad av en läkare ska vänta/undvika den behadnlign som läkaren rekommenderar och istället först be till Gud om helande, då tycker jag att du ger farliga råd.

Det är lika farligt som att föreslå för någon anna patient med en allvarlig konstaterad sjukdom at tvänta/undvika medicinsk behandling och först be till Gud om helande. Cancerpatienter borde enligt din logik vänta med strålbehandling och se om Gud vill hela dem först, folk med lunginflammation bör vänta med penicellin till de bett över saken ordentligt.

Det ÄR ett farligt förhållningssätt. Du svarade inte heller på om du själv praktiserar dina råd, när du själv är sjuk? Har du själv blivit helad från någon allvarlig av läkar ediagnoticerad sjukdom som normalt kräver medicinsk behandlign för att läka?

Vägen till evigt liv har förresten inte med bön att göra. Det är tro på Kristus allena som leder till evigt liv, läs Joh 3:16. Tanken att gärningar, som bön, skulle krävas för att få evigt liv har ingen grund inom protestantismen. Och knappt ens i den formen ens i den moderna katolska kyrkan, det är en helt förlegad syn.

Winther sa...

Jag kan inte se vad som skulle vara så farligt med att be över sin transexualitet.

Om man dör av det så skulle man nog dött ändå.

Självklart ber jag om jag blir sjuk men nu är jag sällan sjuk. Du fortsätter krysta och försöker kvackstämpla mig - men det kommer du inte att lyckas med.

Jag har aldrig sagt att man inte ska gå till läkare om man är sjuk. Till och med Bibeln säger att man ska göra det.

Visst vinner du evigt liv enbart av prestationslös tro men för att behålla din frälsning så måste du umgås med Gud.

Detta är det eviga livet - att du lär känna Gud.
"En tro utan gärningar är en död tro"

Luka(s) sa...

Om du had eläst mina inlägg lite noggrannare skulle du förmodligen se att det är inte bönen i sig jag anser är farlig, utan att undvika medicinsk behandling till förmån för bön.

Vilket är det jag uppfattar att du uppmanar folk att göra, att FÖRST be, och SEDAN genomgå medicinsk behandling. Om folk ber SAMTIDIGT som de genomgår medicinsk behandling, oavsett vilken sjukdom och behandling det handlar om, är givetvis alltid bra och aldrig farligt.

Varför vill du inte svara? Har du någon gång blivit helad när du väntade med medicinsk behandling mot en allvarlig och av läkare konstaterad sjukdom, och ISTÄLLET bad till Gud om helande??

"En tro utan gärningar är en död tro"
Vilket rä orsaken till att jag tror att din tro skulle må bra av att du analyserar dina skäl till att blogga. Kankse skulle du tjäna Gud bättre genom att lägga tiden på att hjälpa hemlösa eller ställa upp som volontör för läxläsnign med studiesvag aungdomar på närmst abibliotek? Har du funderat på om det verkligen är vad Gud vill med ditt liv, att du lägger timmar på att skriva en bklogg om hur andra abör leva sina liv, istället för att rent praktiskt hjälpa dem som har det svårast?

Winther sa...

Jag utgår från Bibeln Lukas. Bibeln innehåller bl.a. Guds ord. För mig är det som står i den boken sanningen.

Bibeln säger att när vi är sjuka ska vi be och så kommer vi att bli friska. Det gör jag varje gång jag blir sjuk. Det har aldrig hindrat mig från att söka läkare.

Det finns tusentals vittnesmål om att människor blivit helade av Jesus, ja, miljoner vittnesmål. Varför är människor så blinda för sanningen? Bibeln säger att denna värdens gud har förblindat dem så att de inte kan se sanningen och ljuset från evangelium.

Anonym sa...

Du frågar:
Angående vår diskussion om att ansvara för sitt agerande där din senaste kommentar till mig innehåller:

"Men trots arvssynden är jag även innnan frälsningen ansvarig för mina handlingar. Det är som om Gud lagt in oss ett samvete som ger oss normer för hur vi borde agera."

Vi har helt olika syn på arvssynden, men det skall jag inte gå in på nu.

På din kommentar "Det är som om Gud lagt in oss ett samvete som ger oss normer för hur vi borde agera." vill jag svara att jag tycker du återigen blandar ihop vad som är av Gud och vad som är av månniskan.

Det är människan som i samspela med andra människor måste skapa ett sammanhang med samvete och sociala normer. Annars skulle vi utplåna oss själva, vilket vi f.ö. är fult syusselsatta med "i Guds namn".

Det går att diskutera om samvete och moral med utgångspunkt från flera olika världsreligioner och filosofiska utgångspunkter. Det är ett bevis för mig att det rör sig om ett mänskligt beteende snarare än ett Gudomligt. Att mena att kristendomen och den kristna guden skulle vara dess ursprung blir därför bakvänt för mig.

Samvete och normer finns även där man inte hört talas om en kristen Gud. Jag vet nu din invändning: -"Att det ändå är den kristna Guden som skapat detta hos alla människor".

Jag tror nu inte att Gud fungerar på detta sätt. Gud ser vad som är gott och konstruktivt och där det finns där finns också Gud. Min Gudstro är inte så fylld av detaljerade interventsioner som din.

Men det enda vi kan göra är att gissa och tro, och försöka lära känna människorna vi möter på vägen genom livet bättre.
Gud finns där alltid, vad än vi människor hittar på.

Luka(s) sa...

"Bibeln säger att när vi är sjuka ska vi be och så kommer vi att bli friska. Det gör jag varje gång jag blir sjuk. Det har aldrig hindrat mig från att söka läkare."

Det stämmer att det står så David. Men man kan inte plocka enstaka bibelord och tolka dem utan sitt sammanhang.

"Det finns tusentals vittnesmål om att människor blivit helade av Jesus, ja, miljoner vittnesmål. "
Nu frågar jag igen. Har DU någon gång då du har bett om att bli frisk blivit det, och har det då handlat om en allvarlig sjukdom där en läkare har ställt diagnos och rekommenderat behandling?

Om du inte bevisligen blivit frisk enbart av Guds helande någon gång, vad tror du det beror på?

Om det INTE är så att du rekommenderar att transsexuella ska be om helande ISTÄLLET för att genomgå medicinsk behandling, vad var det då du menade egentligen?

Winther sa...

Hej Jenny,

Jag vet att Gud verkar och inte bara i historiska skeenden utan även i min vardag.

Jag är inte religiös och har ingen djup kunskap eller teologi. Däremot ber jag varje dag och samtalar med Gud om allt från små detaljer som hur jag ska duka middagsbordet till stora världsskeenden.

Jag är inte religiös men har en relation med Gud.

Winther sa...

Lukas,

Jag säger bara att innan en transexsuell tar till skalpellen så borde han eller hon prova Jesus _innan_ de söker läkare.

Luka(s) sa...

David,
skulle du tycka att det vore bra om folk rekommenderade personer med förmodad blindtarmsinflammation att "prova Jesus" innan de sökte läkare?

Exakt NÄR i processen mellan det att den transsexuella forst börjar fundera på sin könsidentitet och han&/hon genomgör könskorrigerande operationer tycker du att personen bör "prova Jesus", för att ha provat tillräckligt tidigt för att han/hon inte ska anses ha gått till läkare först?
Innan kontakt med primärvården?
Innan kontakt med specialistvården?
Innan diagnos ställs av läkare inom specialistvården?
Efter att diagnos ställts men innan opertioner?

Jag fundera rlite över ditt ordval, det kan uppfattas som nedlåtande.
Brukar du formulera dig som du gjorde om andra som genomgår operationer också, att de "tar till skalpellen"?
Cancersjuka, tar de till skalpellen för att bli av med tumörer? Eller folk med stora och vanprydande födelsemärken över halva ansiktet (sk. eldsmärken) tar de till skalpellen? De som genomgår magsäcksförminskande opertioner, de som får hörselinplantat, de som förlänger skelettet på grund av extrem småvuxenhet?
De fyra sistnämnda är ju faktiskt patientgrupper som inte dör om de inte "tar till skalpellen". De "bara" lider oerhört, men utan att "ta till skalpellen" bevarar de ju ändå den kropp Gud gett dem, så det lidandet kanske de bör uthärda, enligt dig?

Winther sa...

Om du har blindtarmsinflammation så be i ambulansen.

Jag menar inte att vara nedlåtande så om det uppfattas så så ber jag om ursäkt.

Luka(s) sa...

David,

så det du egentligen menar är att transsexuella ska be Gud om att bli frälsta, och därmed helade, när de körs till operationssalen?

Och om det inte sker något helande kan de inte klandras, då var beslutet att genomgå operation rätt för dem?

Det låter inte som ett farligt råd, men det var också väldigt otydligt uttryckt i så fall.

Winther sa...

Lukas,

Nu blandar du ihop korten. Frälst kan man bli utan att bli helad så att säga.

Jag anser att du är avfällig om din första tanke på morgonen inte är "Jesus!"

Med det menar jag att du ska be hela tiden, dag och natt, vinter och sommar.

Umgås med Gud! Han låter sig finnas av dem som med sina hjärtan hänger sig åt honom.

Luka(s) sa...

David, jag frågade dig om det var vad du menade. Så om det låter sammanblandat är det i så fall du som blandar ihop korten.

Det du inledningsvis skrev var:
"Jag skulle vilja föreslå att innan man tar till kniven så borde man prova att bli pånyttfödd!"

Jag har antagit att du menade att om en transsexuell person innan han/hon genomgår medicinsk behandling (alt. innan han/hon kontaktar läkare, det var lite oklart ) prövar att be om frälsning så kommer han/hon inte behöva genomgå behandling. Dvs han/hon kommer inte längre vara transsexuell, utan frisk, dvs helad.

Var de inte så du menade?

Hur menade du istället i så fall?

Om alla som inte ber dygnets alla vakna timmar är avfällingar är jag i gott sällskap skulle jag tro. :-)
Har du något bibelord som styrker denna din uppfattning om oss förtappade varelser?

Winther sa...

Jag är övertygad om att man själv kan välja sin sexuella läggning/identitet. När man kommer till insikt om detta så är man inte längre en slav under sina böljande emotioner.

Winther sa...

Lukas,

Du vet väl att Gud älskar snusare? Det står skrivet, "Herrens pris ska ständigt vara i din mun".

Skämt åsido, en annan vers åskådliggör när och hur vi ska be och är den sjunde delen av "Guds vapenrustning" i Efesierbrevet.

Vers 18, "Gör detta under ständig åkallan och bön, så att ni alltjämt ber i Anden och fördenskull vakar, under ständig uthållighet och ständig bön för alla de heliga."

Luka(s) sa...

"Jag är övertygad om att man själv kan välja sin sexuella läggning/identitet. När man kommer till insikt om detta så är man inte längre en slav under sina böljande emotioner."

Tja, det kan du ju tycka. Vetenskapen håller inte med dig.

Men å andra sidan vore det ju intressant, för det skulle betyda att heterosexuella också valt sin läggning. Utifrån den tanken, David, hur gick det till när du valde att vara heterosexuell?

Sen försåtr jag ju inte riktigt vad sexuell läggning/identitet har med ämnet att göra. Transsexualism har ju inget med sexualitet att göra.

Anonym sa...

Skäms på er!85% är NÖJDA med sin
operation.Det är en smädelse att uppmana äkta transexuella att be för att dom inte opererar om sig.Självmorden skulle öka drastiskt om de ber istället för att operera om sig.De iranska transexuella kvinnorna fogar sig mer efter sina män än vad svenska kvinnor i allmänhet gör.Jag föredrar faktiskt en iransk transexuell kvinna som sköter familj och barn.De kristna kvinnorna som sminkar sig och utsätter männen för lockelser och synd attraherar faktiskt inte mig.

David Winther sa...

Det skulle vara mycket tråkigt att tillhöra de andra 15 procenten...